RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Veliki interes posjetilaca za Trebevićku žičaru

Interes posjetilaca za Trebevićku žičaru i u ovoj godini je veliki te je za samo četiri mjeseca prodato 85.638 karata. Ako to usporedimo sa istim periodom prošle godine zabilježeno je povećanje vožnji za čak 8.333 – kazala je Feni Džena Zeničanin iz Sektora marketinga i promocije JP Sarajevo d.o.o..

S druge strane, kako je kazala, u prva četiri mjeseca od prodatih karata naplaćeno je sa PDV-om 967.757 KM, što je više za 205.685 KM u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o tome da li je više stranaca ili domaćih turista koji posjećuju žičaru, Zeničanin je kazala kako prednjače stranci.

– Ako pogledamo statistiku, u 2023. godini prednjače stranci koji su u četiri mjeseca ostvarili 11.635 vožnji, a nešto manje vožnji ostvarili su domaći gosti – kazala je Zeničanin.

Istakla je da je u isto vrijeme znatno povećan broj penzionera koji su imali popust na cijenu povratne karte, kao i djece do sedam godina koji ne plaćaju kartu.

– Ono što posebno raduje je činjenica da je naš grad postao nezaobilazna destinacija na turističkoj karti tako da dolaze turisti s različitih strana svijeta, pa tako je i Trebevićka žičara nezaobilazna destinacija. Od početka ove godine prednjače posjetioci koji dolaze iz regiona i to iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, naši standardni gosti iz arapskih zemalja, a primjetan je veći broj Kineza i Azijata općenito. U posljednje vrijeme imamo i goste iz Indije koji nisu ranije dolazili – ističe Zeničanin.

Prema pod

acima s kojima raspolaže JP Sarajevo d.o.o., od početka rada Trebevićke žičare zaključno s 30. aprilom 2023. godine izdato je 1.417.443 karata.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su veoma zadovoljni posjetama Trebevićkoj žičari te da je to atrakcija koju skoro svaki turista posjeti na svom putovanju i odmoru.

-Zanimljiva je i činjenica da posjeta Trebevićkoj žičari ne ovisi o godišnjem dobu jer radimo i pružamo usluge svih 365 dana. Pored turista, tu su svakako i stalni domaći gosti koji koriste svaki slobodan trenutak da provedu na čistom zraku, a vožnjom žičarom im treba 10 tak minuta da iz grada stignu na Trebević – kaže Zeničanin.

Naglašava da je u pogledu statistike prošla godina bila najuspješnija od otvaranja Trebevićke žičare jer je prodato 358.662 karata od toga prevezeno je 17.000 djece besplatno.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Zeničanin navodi da se kontinuirano radi na osmišljavanju i pripremi novih sadržaja na žičari kako bi posjetiocima boravak bio što ugodniji.

– Jedan od važnijih projekata u ovoj godini je i projekt ambijentalnog uređenja parka na Trebeviću. Konačno će naši sugrađani, ali i svi gosti Sarajeva dobiti lijep i uređen park za sve generacije sa mobilijarom za odmor i zabavu. Vjerujemo da će ovaj park biti i razlog više za izlet žičarom na Trebević – kazala je Zeničanin.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada Kantona Sarajevo proglasila stanje prirodne nesreće od poplava

Radio Brčko

Сарајево: Отварање државног затвора одгођено због техничких недостатака

Radio Brčko

У Сарајеву ухапшено 15 наркодилера

Radio Brčko