RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Vojnik koji je odlučio da ne ubija

Jedan njemački vojnik odbio je ubijati i zbog toga je strijeljan, a, njegova sudbina do danas je u Njemačkoj nepoznata. Nikad nije kasno da se podsjetimo na dobra djela, jer ona nikad ne zastarijevaju. O tome je sigurno razmišljao i autor ovog romana dok je tragao za dokazima po prašnjavim policama arhiva i selima kojih nema ni na kartama.

Jedan njemački vojnik odbio je ubijati i zbog toga je strijeljan, a, njegova sudbina do danas je u Njemačkoj nepoznata.

Na pitanje zašto je to tako pokušava odgovoriti Michael Martens u svojoj knjizi “Potraga za herojem”.

U središtu Srbije podignut je spomenik u znak sjećanja na one koje su vojnici njemačkog Wehrmachta strijeljali 20. jula 1941. Mještani pričaju da je tu ubijeno 16 Srba i jedan njemački vojnik koji je odbio ispuniti naređenje, koji nije htio pucati na narod. Taj njemački vojnik zvao se Joseph Schulz.

 

Jako malo se zna o sudbini i životu ovog čovjeka i kako su uopšte istoričari propustili ovu priču.
U aprilu 1941. godine Wehrmacht je ušao u Jugoslaviju. Zemlja je objavila poraz nakon samo 11 dana, a kapitulacija je potpisana 17. aprila. Uslijedili su masakri nad partizanima, četnicima, komunistima i nedužnim civilima. Do početka decembra 1941., jedinice Wehrmachta ubile su između 20.000 i 30.000 Srba.

Jedan vojnik odbio je sudjelovati u tim masakrima. „Ne, ne želim pucati. Ovi ljudi su nevini”, rekao je Joseph Schulz, topnik 661.odsjeka 714. divizije, inače aranžer izloga iz Dortmunda te ljubitelj umjetnosti.

Roman Michaela Martensa je priča o vjeri u dobro u čovjeku. I, pored toga, priča koja nije bez protivriječnosti.

Nikad nije kasno da se podsjetimo na dobra djela, jer ona nikad ne zastarijevaju. O tome je sigurno razmišljao i autor ovog romana dok je tragao za dokazima po prašnjavim policama arhiva i selima kojih nema ni na kartama.
Potraga za onim što se dogodilo 20. jula 1941. u Smederevskoj Palanci, za onim što je tada i tamo učinio Joseph Schulz, očaravajuća je priča puna neobičnih protagonista i detalja, napisana stilom koji zadržava pažnju čitatelja do samog kraja, do rješenja zagonetke.

Michael Martens je novinar „Frankfunter Allgemeiner Zeitunga”. Od 2001. do 2009. bio je dopisnik iz Beograda, a danas izvještava iz Istambula.

Izvor:6yka

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.