RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

“Zdravlje na dohvat ruke” Jagorčevina

U narodu je poznata i kao jaglika, jagorčika, kunjavac, jaglac, galčina. Jagorčevina je ime primula dobila od riječi primus što znači prvi, jer se pojavljuje čim prestane zima, a cvjeta u aprilu i maju. Kada se potpuno oforme, cvjetovi se sakupljaju, a prilikom branja treba ih pažljivo odlagati u korpe i sušiti u tankom sloju na hartiji, u tamnim i provjetrenim prostorijama. Cvjetovi treba dobro da se osuše da se ne bi uhvatile plijesni. Posle sušenja biljka se čuva u vrećicama, daleko od svjetlosti i vlage. Osim cvjetova sakuplja se i korijenje jagorčevine, najbolje u septembru i oktobru, prije nego što biljka sasvim uvene. Za razliku od cvjetova, korijen mora da se suši brzo, bilo na suncu ili u dobro provjetrenim prostorijama. Korjenje je upotrebljivo kada ima žućkastobijelu boju, karakterističan miris i kada nije pomješano sa ostacima stabla. Zahvaljujući sastojcima koje posjeduje, jagorčevina je veoma ljekovita. U sebi sadrži sa-pono-zide, triter-pene, flavonoide, a naročito vitamin C. Pomaže prilikom iskašljavanja i izbacivanja sluzi iz grudnog koša, koristi se kao emetik za izazivanje povraćanja, kao sekre-tolitik u zaustavljanju izlučivanja sluzi i kao sedativ sa umirujućim djelovanjem protiv bolova. Zato se jagorčevina preporučuje kod bronhitisa, kod upale pluća, nervnih oboljenja, nesanice, ali i kod reumatskih i srčanih oboljenja. Pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje. Osobe koje imaju sklonost ka oboljenjima mišića i ligamenata treba svakodnevno da piju jednu do dve šolje čaja od jagorčevine i sigurno će se osloboditi bolova, tvrde narodni ljekari.

ČAJ ZA NESANICU, MIGRENU, BUBREŽNI KAMENAC…

Vrlo efikasan lek za nesanicu je mješavina čaja od 50 grama jagorčevine, 25 grama lavande, 10 grama kantariona, 15 grama hmelja i 5 grama korijena valerijane. Na punu kašičicu ove biljne mješavine treba sipati četvrt litra vrele vode i ostaviti da odstoji tri minuta. Odmah potom čaj treba procjediti i piti dok je veoma vruć, gutljaj po gutljaj prije spavanja. Može da se zasladi sa malo meda. Ovako spravljen čaj preporučuje se i kod migrene, izbacivanja bubrežnog kamenca, srčanih oboljenja, a posebno kod ishemične kardio-mio-patije gdje postoji loša snabdjevenost srca kiseonikom.

VINO OD JAGORČEVINE

Za srčana oboljenja preporučuje se vino od jagorčevine koje se priprema u proljeće. Flaša od dva litra napuni se svježim cvjetovima jagorčevine, bez pritiskanja odozgo, a zatim se nalije bijelim nerazblaženim sokom od grožđa. Cvjetovi treba da budu prekriveni tečnošću, a zatim se flaša, nezatvorena, drži na suncu dvije nedjelje. Nakon toga vino može da se pije u slučaju srčanih tegoba, po tri kašike dnevno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!