RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Zion ima 39 žena i nijedna ga ne smije odbiti

Zion Chana (69) vođa je velike poligamne zajednice u kojoj njegova riječ predstavlja jedini zakon. Ovaj Hindus živi u zgradi sa stotinu soba u selu Baktavng blizu Ajzola. Sve njegove žene, djeca i unučići nalaze se pod istim krovom i pripadaju sekti Chana. Oni vjeruju da će se Isus uskoro vratiti na zemlju i slijepo prate vođina naređenja.

 U bilo koje doba dana i noći Zion može od svojih supruga zatražiti seks, a one ga nemaju pravo odbiti.

– Zion je najvažniji čovjek u našoj kući i najzgodniji muškarac u selu – objašnjava Rinkmini (35), jedna od žena iz zajednice.

U sekti Chana vlada stroga disciplina. Vođa ima svoju sobu, a žene spavaju zajedno u nekoliko velikih prostorija. Najmlađe su smještene bliže njemu, a starije nešto dalje. Zatiangi (69), koja je sa Zionom od samog početka, kaže da joj poligamija ne predstavlja problem.

– Ja sam najduže udata za vođu, tako da me svi ostali moraju poštovati. Zovu me Velika sestra – ističe Zatiangi, koja pravi raspored dnevnih aktivnosti za ostale žene i djecu.

Iako javnost na nesvakidašnju komunu gleda s neodobravanjem, stanari četverospratnice tvrde da su sretni. U vlasništvu sekte su i škola, igralište, svinjac, farma sa živinom i bašta.

– Tata je dobar i plemenit. Vjenčava se sa siromašnim ženama da bi im pomogao – kaže jedan od vođinih sinova.

Za Ziona Chanu interesiraju se i političari, znajući da on može utjecati na glasove 160 punoljetnih članova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.