RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Beč se intenzivno priprema za zimu, mjere za uštedu energije u javnom prijevozu

Austrijska prijestolnica se zbog energetske krize već sedmicama intenzivno priprema za predstojeću zimu.

Sada i preduzeće za javni gradski prijevoz „Wiener Linien“ novim mjerama namjerava uštediti deset posto godišnje potrošnje struje, saopćio je Eurocomm PR.

Nove mjere uključuju smanjenje temperature u metroima i tramvajima za dva stepena, smanjenje rasvjete, prelazak na LED rasvjetu u šinskim vozilima te instalaciju tajmera ili uređaja koji automatski kontrolišu uključivanje i isključivanje svjetla.

Uz optimizaciju rasvjete na stanicama i u ventilacionim sistemima, kao i gašenje svjetlosnih reklama, uštedilo bi se 11 gigavatsati godišnje, što odgovara potrošnji struje u otprilike 3.000 domaćinstava za godinu dana.

Mjere dugoročne uštede struje postojale su i prije energetske krize.

Tako se od 2019. godine na krovovima zgrada preduzeća instaliraju solarni paneli, a planirano je postavljanje do 2025. godine ukupno 20 solarnih elektrana na 70.000 m2 površine krovova.

Potrošnja električne energije smanjena je za trećinu i obnovom voznog parka za šest posto, odnosno sa 400 novih autobusa. Preduzeće je također organizovalo obuke za efikasniji stil vožnje ili za pravilno korišćenje kočione energije za proizvodnju struje.

Sredstva javnog prijevoza u Beču svakog dana koristi više od dva miliona ljudi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Beču postoje kontejneri za izgubljene stvari

Radio Brčko

Beč će na platformi OnlyFans prikazivati umjetnička djela

Radio Brčko

Uz jednog ubijenog napadača, identificirano još 12 osumnjičenih za napad u Beču

Radio Brčko