RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Crna Gora: Nema kazne za onog ko ne ustane na himnu

Skupštinski Zakonodavni odbor Crne Gore podržao je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti čime su izostavljene kaznene odredbe za neustajanje na himnu.

Naime, pomenutim zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne te zemlje, međutim, u odnosu na prvobitni prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, u dokumentu koji je juče podržao Odbor, nema kaznenih odredbi za neustajanje na himnu.

Te odredbe su zapravo prethodno bile uključene u prijedlog Zakona o javnom redu i miru, koji u Skupštini nije dobio potrebnu većinu, javljaju crnogorski mediji.

Prijedlog zakona utvrdila je Vlada 4. oktobra prošle godine, a parlamentu je dostavljen 25. januara.

Izmjenama Zakona, koje je podržao Zakonodavni odbor, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravno lice koje upotrebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrebi kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje pod ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade eura, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada eura.

Kako se dodaje, tim zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država, prenio je Tanjug.

Izvor: http://www.fena.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Просјечна нето плата у Црној Гори 706 евра

Radio Brčko

Појачан саобраћај према Црној Гори, забиљежена чекања

Radio Brčko

Počele pripreme nogometne A reprezentacije BiH za prijateljske utakmice sa Crnom Gorom i Danskom

Radio Brčko