RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ ће Србијанцима и Црногорцима наплаћивати пограничне пропуснице

Босна и Херцеговина планира да грађанима Србије и Црне Горе који живе у пограничним дијеловима тих земаља издаје и наплаћује пограничне пропуснице, као што је то пракса која већ годинама важи за држављане Хрватске.

Занимљиво је, међутим, то што хрватски држављани за овај документ плаћају 60 марака, док је предложена цијена за грађане преостале двије комшијске земље нижа за 10 КМ.

“Пропуснице које се односе на држављане Црне Горе требало би да заживе ускоро, док је незахвално прогнозирати када би то требало да буде случај и за грађане Србије”, рекао је извор “Независних новина”.

У Приједлогу правилника о цијени пограничних пропусница, о којем би требало да се изјасни Савјет министара БиХ, прописана је висина накнаде која се плаћа у поступку издавања пограничних пропусница за грађане Хрватске, за становнике пограничног подручја Црне Горе и за становнике пограничног подручја Србије, као и начин уплате и намјена средстава остварених по овом основу.

“Висина накнаде за пограничне пропуснице које се издају грађанима Хрватске је 60 КМ, а за пограничне пропуснице које се издају становницима пограничног подручја Црне Горе и Србије 50 КМ”, наводи се у овом документу.

Средства остварена издавањем пограничних пропусница, како се додаје, биће уплаћивана на јединствени рачун Министарства финансија и трезора БиХ.

По основу пропусница које су прошле године издате становницима Хрватске, БиХ је приходовала 81.000 марака.

“Прошле године је издано 1.350 пограничних пропусница држављанима Републике Хрватске. Цијена је 60 КМ и издаје се на највише пет година”, потврдила је у изјави за “Независне новине” Франка Вицан, портпарол Граничне полиције БиХ.

Према садашњој пракси за грађане Хрватске, погранична пропусница им се повезује са њиховим документом којим се тражи њено издавање.

“На примјер, ако је на особној исказници Републике Хрватске рок важења до 2023. године, погранична пропусница се издаје до 2023. године”, прецизирала је Вицанова.

Пограничну пропусницу може поднијети сваки становник пограничног подручја који на њу има право, а њеном носиоцу служи за прелазак државне границе под условима пограничног режима.

Споразумом између БиХ и Хрватске о пограничном промету, који датира од средине 2013. године, дефинисано је да је за њихово издавање у БиХ за становнике пограничног подручја Хрватске надлежна Гранична полиција БиХ.

Становници пограничног подручја Хрватске, како је раније саопштено, захтјев за издавање пограничне пропуснице могу поднијети надлежној јединици Граничне полиције БиХ, као и дипломатској мисији или конзуларној канцеларији БиХ у Хрватској.

Погранично подручје, иначе, простире се уз заједничку државну границу и укључује насеља у БиХ и на територији сусједних држава. Прецизније, у питању је подручје које се простире од пет километара у дубину од заједничке државне границе.

Прелазак државне границе под условима пограничног режима допуштен је преко граничних прелаза отворених за погранични и међународни саобраћај носиоцима пограничне пропуснице, и то само преко граничних прелаза и прелазних мјеста који су уписани у пограничну пропусницу.

Документација неопходна за издавање пограничне пропуснице треба да садржи и документ којим се може доказати оправдана потреба за редовним преласком заједничке државне границе под условима пограничног режима.

У питању су, рецимо, документи који доказују повезницу са пограничним подручјем у смислу економске, социјалне, породичне и друге везе. Може то, примјера ради, бити и посједовни лист, земљишнокњижни извадак, потврда о запослењу, потврда о школовању итд.

Текст преузет са: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počela proizvodnja cjepiva Sputnjik V u Srbiji

Radio Brčko

Сарајевски енергетски форум: БиХ и регион имају огроман потенцијал у обновљивим изворима енергије

Radio Brčko

Дрога кријумчарена из Албаније и Црне Горе, а онда према ЕУ

Radio Brčko