RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Crna Gora: Ulaz u poslovne zgrade i trgovine biće dozvoljen samo uz covid potvrde

Nacionalna digitalna covid potvrda bit će uvjet za ulazak u poslovne centre, a već od 9. listopada ona će u Crnoj Gori biti neophodna i za odlazak u trgovine čija je površina iznad 1.000 kvadrata.

Istovremeno, covid potvrda, shodno novim mjerama Vlade Crne Gore, koje su priopćene u petak, sada se izdaje odmah nakon druge doze cjepiva, kad postaje i validna.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna covid potvrda je uvjet i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, a prenosi RTCG.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

Galić je najavio da će za 14 dana, odnosno od 9. listopada, Nacionalna digitalna covid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od tisuću i više metara kvadratnih.

“Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organiziraju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne covid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata”, rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvođenje glazbe uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, glazbenici i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Galić je na konferenciji za medije povodom predstavljanja novih mjera rekao kako je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu cjepiva, protiv korone, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

“To je dobar rezultat s obzirom na to da je godinama jačao otpor prema cjepivima u Crnoj Gori”, rekao je Galić.

Ponovio je kako devet od deset preminulih covid pacijenata nije bilo cijepljeno, kao i ogromna većina hospitaliziranih.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Црној Гори од недјеље на снази полицијски час

Radio Brčko

Ruska cjepiva u Crnu Goru stižu sredinom veljače

Radio Brčko

Протест у Никшићу: Угоститељи траже смањење или укидање такса и намета

Radio Brčko