RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Europska komisija tužila Sloveniju

Europska komisija prijavila je Sloveniju sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora oko kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj središnjoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti zaplijenili i dio dokumentacije Europske centralne banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije Komisija je odlučila u januaru ove godine, nakon što pitanje oduzete dokumentacije i računalne opreme ECB-a pri kućnom pretresu u slovenskoj središnjoj banci nije riješeno bilateralnim kontaktima i u saradnji s Europskom centralnom bankom.

U Europskoj komisiji navode da je slovenska policija prilikom kućnog pretresa slovenske središnje banke 6. jula 2016. godine, kad je istraživala navodne nepravilnosti njenih službenika tokom sanacije slovenskih banaka u državnom vlasništvu krajem 2013., izuzela bez ovlaštenja ECB-a podatke i računalnu opremu ECB-a bez prethodnog odobrenja iz Frankfurta, pri čemu kasniji pokušaji da se stvar uredi sporazumno i bez suda nisu uspjeli.

Europska komisija predmet je zato dala na sud, pozivajući se na članak Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne suradnje članica EU-a s njenim ustanovama, što je Slovenija spomenutim ponašanjem navodno prekršila, te na status i privilegije ECB-a koje štiti protokol 7 uz Lisabonski ugovor.

Izvor: Radio Sarajevo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Словенија: Скоро пет хиљада заражених, од данас нова правила

Radio Brčko

U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

Radio Brčko

EU donirala 35 EKG monitora zdravstvenim ustanovama u BiH, među kojima je i Brčko

Radio Brčko