RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska: Božinović otklonio mogućnost slanja vojske na granicu

Potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović otklonio je u četvrtak mogućnost slanja vojske na hrvatsku granicu te je poručio da ta zemlja nije izložena masovnom i nekontroliranom priljevu migranata, da nije bila, nije i neće biti „nikakav hot spot“ za migrante.

„Uzimajući u obzir migracijske pritiske, s kojima je suočena cijela Europa i EU, Hrvatska nije izložena masovnom i nekontroliranom priljevu migranata“, rekao je Božinović podnoseći Hrvatskom saboru Izvješće o stanju ilegalnih migracija od ulaska Hrvatske u šengenski prostor, 1. siječnja, do konca listopada ove godine.

Izvješće pokazuje da je u tom razdoblju zabilježeno oko 62.500 nezakonitih prelazaka hrvatske granice, što je za 73 posto više nego lani. Na područje EU ove godine nezakonito ušlo milijun migranata, a povećao se broj tražitelja azila.

Velik dio ilegalnih migranata dolazi iz zapadnobalkanskog bazena, već se neko vrijeme nalaze tamo, to su sve ljudi koji nastoje doći do krajnjih odredišta, uglavnom zemalja zapadne Europe, kazao je Božinović.

Potvrdio je da je trenutno najveći pritisak migranata na području Policijske uprave karlovačke, te da pritisku na hrvatsku granicu pridonosi bezvizni režim Srbije i BiH te Crne Gore s nizom država.

Naglasio je i da BiH ima 1.800 graničnih policajaca, a samo ih sto štiti zelenu granicu preko koje najvećim dijelom prolaze nezakoniti migranti. „Najveći broj detekcija i sprječavanja kretanja migranata na ruti prema nama provodi jedino hrvatska policija“, istaknuo je.

Najavio je da će Hrvatska nastaviti poduzimati sve potrebne mjere zaštite i nadzora vanjskih granica, uz daljnje ulaganje u standard granične policije, koja je u ovom trenutku „najbrojnija i najaktivnija u EU“ i koja od 2015. ni u jednom trenutku nije osjetila tzv. prazan hod.

„Takvim predanim radom policije, Hrvatska nikad nije bila, nije sada i neće biti nikakav hot spot za migrante“, poručio je, prenosi Hina.

Referirao se i na zahtjeve dijela zastupnika da se na državnu granicu pošalje vojska, otklonivši takvu mogućnost.

“Danas imamo oko 62 tisuće nezakonitih prelazaka granice,  2015. i 2016. imali smo ih deset puta više, gotovo 700 tisuća, i nije bilo vojske na granici, niti ju je itko tražio”, podsjetio je potpredsjednik hrvatske Vlade, zapitavši se koja je onda razlika.

„Vjerojatno se i to može povezati sa političkim kalendarima“, ustvrdio je i poručio da s obzirom na okolnosti – rusku agresiju, rat na Bliskom Istoku, HV treba ostaviti da se bavi svojom ustavnom zadaćom, a ne ju koristiti za nešto gdje ona nema ovlasti.

„Hrvatska policija sigurno može odraditi ovaj posao i odrađuje ga, to je jedna od najučinkovitijih i najsposobnijih graničnih policija u Europi, koja jamči sigurnost građanima“, poručio je hrvatski ministar i dodao da nije dobro proglašavati nesigurnom državu koja ima tako visok stupanj sigurnosti kao što ga ima Hrvatska.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.