RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Конференција о савременим перспективама социјалног рада

У Брчком се данас одржава годишња осма по реду Конференција социјалног рада са међународним учешћем под називом „Савремени изазови и перспективе социјалног рада: очување темељних  вриједности људских права, социјалне правде и солидарности у друштву“.

У име организатора предсједник Савеза социјалних радника Федерације БиХ Мирнес Телаловић каже да је фокус данашње конференције на темама које су значајне како за кориснике тако и за саме пружаоце услуга који се свакодневно суочавају са проблемима у сфери социјалне заштите због чега је неопходна реформа.

„У овој области има доста проблема тако да ћемо кроз данашњу конференцију указати на потребу за реформом социјалне заштите“, истакао је Телаловић.

Према његовим ријечима проблеми у области социјалне заштите су бројни, прије свега статус службене особе који није ријешен, политиканство у односу на установе социјалне заштите, недовољно кадра како би се проводиле одређене реформе, затим закони који су често врло тешко проводиви.

Срђан Баралић, предсједик Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске каже да је потребно системски јачати установе социјалне заштите које се сусрећу са мноштвом проблема у друштву о чему се разговарала и на данашњој конференцији у Брчком. Баралић је присутнима на данашњој конференцији говорио и о међуинституционалној сарадњи систем који се бави заштитом дјеце и породица.

Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић каже да је ова област у цијелој БиХ прилично запуштена и ова конференција ће на неки начин послужити да се у фокус јавности врати област социјалне политике и заштите.

Шеф мисије ОЕБС- а у БиХ, амбасадор Брајан Аглер  овом приликом  се захвалио организаторима на добро организованој конференцији наглашавајући да мисија ОЕБС -а уважава ургентну потребу за оснивањем Центра за социјални рад на нивоу дистрикта Брчко у циљу ефикасног задовољења потреба најугрожнијих група и побољшања положаја и резултата рада социјалних радника у овом дијелу БиХ.

„Нужно је да социјални радници у свом раду примјењују приступе засноване на правима приликом пружања услуга корисницима, чиме ће допринијети остварењу социјалне правде у складу са међународном дефиницијом социјалног рада“, истакао је амбасадор Аглер.

Градоначелник  дистрикта Брчко Зијад Нишић је присуствујући данашњој конференцији рекао да  Пододјељење за социјалну заштиту функционише уз велику подршку Владе дистрикта Брчко.

„Настојимо да кроз запошљавање и све друге ресурсе подржимо социјални рад. Ми социјалне раднике називамо чувари друштва који су у сјени. То је веома стресан посао, посао који у себи мора да садржи и емпатију и одговорност и 24 часовно радно вријеме и ми имамо добро развијену мрежу социјалне заштите”, нагласио је Нишић.

Он каже да је данашњи скуп међународног значаја који ће бити полигон за усвајање нових знања и нових пракси како би се унаприједио овај сегмент социјалне заштите, а што је један од услова за улазак у Европску унију.

Конференција социјалног рада у Брчком одржана је у организацији Савеза социјалних радника и других стручних радника социјалне дјелатности у БиХ у сарадњи са Савезом социјалних радника Федерације БиХ, Савезом удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске и Удружењем стручних радника социјалне заштите дистрикта Брчко, уз подршку Мисије ОЕБС -а у БиХ. Поред бројних социјалних радника из БиХ, Конференцији су присуствовали гости из Србије и Словеније.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.