RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska već razvila, a Srbija završava mobilnu aplikaciju za praćenje širenja zaraze korona virusom

U susjednoj Hrvatskoj Vlada je, uz suradnju s tvrtkom Apis-IT, razvila mobilnu aplikaciju za praćenje širenja zaraze korona virusom. Sličnu aplikaciju najavila je i susjedna Srbija, a njezina izrada je u završnoj fazi. Na koji način ovaj sustav radi, što je za pravilan rad potrebno imati ili omogućiti, te koliko je realno uopće očekivati ovakav softver u Bosni i Hercegovini?

Od početka izbijanja pandemije korona virusa osnovno je pitanje zdravstvenog sustava kako “uhvatiti” na vrijeme kontakte svih zaraženih osoba. U našoj zemlji dobro su poznata čak tri primjera traženja potencijalno zaraženih osoba u Konjicu, Čitluku i Stocu. Epidemiolozi su brzom intervencijom zaustavili sva tri klastera, ali razvojni programeri širom svijeta utvrdili su i lakši i djelotvorniji način za praćenje – mobilnom aplikacijom. Tvrtka Apis-IT za hrvatsku je Vladu razvila sustav praćenja zaraženih osoba, a detalje nam donosi predsjednik uprave ovog poduzeća Saša Bilić.

APIS je već krajem ožujka krenuo u izradu digitalnih informatičkih alata koji pomažu u borbi protiv ove pandemije. Prvi korak je bilo kreiranje informatičkog sustava za praćenje oboljelih, ljudi u samoizolaciji, cijelog procesa liječenja, ali isto tako moram reći da smo već promišljali kako informatičke tehnologije na drugi način mogu pomoći u borbi protiv pandemije. Prve nekakve pokušaje korištenja Blutut tehnologije koje su radili kolege u Singrapuru smo pratili s posebnom pažnjom”, ističe Bilić.

Tim od dvadesetak osoba radio je na razvoju aplikacije koja je iskoristila najnovije softverske zakrpe u telefonima dva najveća svjetska proizvođača telefonskog softvera, Epl i Gugl. Do sada je aplikaciju u Hrvatskoj preuzelo 40 tisuća osoba, a bitno je naglasiti nekoliko osobina aplikacije: sustav je potpuno anoniman, u državi se mora koristiti isključivo jedna aplikacija za sve mobilne telefone, a kontakti se otkrivaju pomoću Blutut tehnologije koja troši vrlo malo baterije. Po eventualnom utvrđivanju da je osoba pozitivna na KOVID-19, ona sama mora dati dopuštenje da se alarmiraju svi anonimno prikupljeni kontakti, također bez znanja te osobe. Ivan Tadić, urednik multimedijalne platforme Bajtboks, ipak navodi određene brige javnosti koje izaziva korištenje ovakvih aplikacija, a koje su Epl i Gugl unijeli u mobitele ovog proljeća.

“Ono što korisnike na prvu zaprepasti jeste da, neću reći krišom jer je sve objavljeno, ali ispod radara korisnika, već na svojim pametnim telefonima možete pronaći da već imate te module ugrađene. Naravno, sami ti moduli ne rade ništa ako se ne spoje s korisničkom aplikacijom poput ove STOP KOVID-19 u Hrvatskoj, tek onda te aplikacije u tandemu sa “low energy Bluetoothom” mogu otkriti jeste li bili u kontaktu sa zaraženima, što u kombinaciji sa trenutnom implementacijom stvara toliko pitanja i problema na koje, mislim, ni u Eplu ni u Guglu nisu spremni odgovoriti”, pojašnjava Tadić.

U neformalnim razgovorima s predstavnicima domaćih ministarstava jasno nam je da je ovakav poduhvat u Bosni i Hercegovini nerealan, ponajprije zbog ustavnog uređenja i zakonskih ograničenja koja sprečavaju korištenje osobnih podataka. Stoga bi razvoj ovakvog alata za Bosnu i Hercegovinu vjerojatno bio neopravdano trošenje vremena i proračunskog novca koji se mogu bolje iskoristiti izravnim uvrštavanjem u financije domaćih bolnica

Izvor: bhrt.ba

Foto: Internet/Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Građani Srbije koji se nalaze u BiH, od petka će se, pri povratku kući, morati javljati epidemiologu i porodičnom ljekaru

Radio Brčko

Od posljedica koronavirusa u Brčkom preminula jedna osoba, a registrovano 30 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Brčko: Registrirano 29 novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko