RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Španska regija zabranila pušenje kako bi smanjila rizik od prenosa Covida-19

Španska regija Galicija zabranila je pušenje na javnim mjestima zbog zabrinutosti da ta aktivnost povećava rizik od prenosa Covida-19.

Zabrana pušenja stupa na snagu na ulicama i javnim mjestima, poput restorana i barova, ako fizička distanca nije moguća, prenio je BBC.

Ova sjeverozapadna regija prva je uvela takvu mjeru, dok druge regije razmatraju da slijede primjer Galicije.

Zabrana pušenja u Galiciji najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare, nakon što su stručnjaci mjeru preporučili regionalnoj vladi.

Ovaj potez podržan je i u istraživanju koje je provelo ministarstvo zdravstva, objavljeno prošlog mjeseca, koje je pronašlo vezu između pušenja i povećanog širenja koronavirusa.

Istraživanje je zaključilo da je rizik povećan zbog pušača jer ne mogu nositi maske u trenutku kada puše. Takođe je rečeno da ljudi izbacuju kapljice kada izdahnu dim i riskiraju da dođe do infekciju dodirivanjem cigarete prije nego što je stave u usta.

Ova mjera je uslijedila u vrijeme kada je Španija suočena s najgorom stopom zaraze u zapadnoj Evropi.

Dnevni slučajevi su porasli sa manje od 150 u junu na više od 1.500 do sada tokom augusta.

Foto: Freepik

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Cijepljeno 22 posto punoljetnih Brčaka, treća doza još uvijek nije izgledna

Sandra Živković

Pandemija koronavirusa: Slovenija skoro pred potpunim otvaranjem

Radio Brčko

У Америци све више људи вјерује да се живот неће вратити у стање какво је било прије епидемије

Radio Brčko