Region

Колико сада кошта љетовање у Хрватској

У јеку пораста цијена, како од животних намирница па све до крупнијих ствари, многе грађане интересују и цијену коју ће ове године морати платити уколико желе да љетују у Хрватској.

Наиме, уколико би се четворочлана породица из БиХ одлучила да седмодневно љетовање проведе у неком од градова Хрватске морати ће издвојити суму и до 4.500 КМ.

Тако уколико нека породица жели да љетује седам дана у неком од хотела на Макарској ривијери у просјеку ће морати да издвоји око 2.500 КМ.

Цијена приватног смјештаја у студио апартманима по ноћењу на једној од најпопуларних дестинација за љетовање грађана БиХ се креће од 120 до 180 КМ.

Када су у питању храна и пиће, цијене се разликују у зависности да ли ће неко ручати у неком од многобројних ресторана или ће се одлучити за кување у свом апартману.

Свакако ће се јефтиније проћи ако се кува у властитој режији, али ко још жели да кува на одмору, па ће се тако бар два до три пута одлучити да се оде на ручак или вечеру у ресторан, а ово задовољство кошта од 60 до 100 КМ.

Како нам је рекла једна Теслићанка која тренутно борави у Макарској, скоро све је дупло скупље него код нас.

“Скупље је и то дупло. Кафа се нигдје не може попити испод четири КМ, а ништа боља ситуација није ни са сладоледом, јер су име цијене скоро изједначене“, казала нам је она.

Ово нису сви трошкови јер се некако мора доћи и до Макарске. Уколико возите аутомобил који просјечно троши седам литара на 100 километра, онда ћете по садашњим цијенама на бензинским пумпама потрошити 125 КМ у оба правца, како пишу Независне.

Врло популарна дестинација је Дубровник. Уколико би се четворочлана породица одлучила да иде на одмор у овај предиван град код наших западних комшија морала би да издвоји од 2.000 па све до 4.500 КМ.

Уколико бисте жељели да уживате у неком од приватних апартмана широм Дубровника платит ћете више него у Макарској. Просјечна цијена седмодневнг боравака у њима у непосредној близини мора кошта 1.300 КМ, док се цијена хотела знатно разликује, те износи 4.500 КМ с укљученим доручком.

Дубровник је од Бањалуке удаљен 370 километра, па би вас путовање коштало 180 КМ. Цијене хране у ресторанима су увијек биле папрене, па тако ручак с предјелом и дезертом кошта најмање 120 КМ.

Ако бисте жељели у току дана да одморите уз једну кафицу, а да дјеца поједу сладолед – то задовољство коштаће вас најмање 20 КМ.

Ако уз све то додамо неке дјечје жеље које желе да остваре на плажи или у току неке шетње или сличних активности дневно ћете потрошити више од 20 КМ.

Порасле цијене производа
Током 2022. године у Хрватској су код прехрамбених производа највише поскупјели уље и брашно, а код непрехрамбених разне хигијенске потрепштине.

Анализа магазина “Ја трговац” кретања цијена 150 најважнијих категорија намирница и осталих свакодневних потрепштина, показује да је јестиво уље поскупјело за 33 посто у односу на прва четири мјесеца 2021. године.

Слиједе брашно са 27 посто, смрзнути месни производи са 25 одсто, млијеко са 21 посто.

Извор: Н1

Фото: Н1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button