RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Košarcu predstavljeni skladišni i transportni kapaciteti Luke Ploče u Hrvatskoj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravio je u ponedjeljak u posjeti Luci Ploče u Hrvatskoj gdje mu je rukovodstvo Luke predstavilo  skladišne i transportne kapacitete za privrednike iz BiH.

Razgovarano je i o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentisanim bh. kompanijama.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, ministar Košarac ukazao je na važnost otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je saradnja sa regionalnim lukama od izuzetnog značaja.

– Naše opredjeljenje je da privrednicima iz BiH omogućimo izbor, kako bi svoje proizvode mogli izvoziti koristeći kapacitete i usluge regionalnih luka, poput Luke Ploče i Luke Bar. Zbog toga sam od Vanjskotrgovinske komore BiH zatražio da u što kraćem roku dostavi spisak domaćih privrednih subjekata iz različitih industrijskih grana koji su zainteresovani za poslovanje sa Lukom Ploče, kako bismo u narednom periodu mogli konkretizovati tu saradnju – poručio je Košarac.

Najavio je da će o istoj temi razgovarati i sa zvaničnicima Crne Gore, nakon formiranja novog saziva vlade.

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne ekonomske zone, na jučerašnjem radnom sastanku razgovarano je i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreskih izdvajanja.

Sagovornici su konstatovali da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti u izgradnji slobodne ekonomske zone u Trebinju. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će posredovati u što skorijoj organizaciji uzvratne posjete delegacije Luke Ploče Gradu Trebinju, u cilju razmjene iskustava.

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak Luke Ploče, tokom kojeg su gosti upoznati o lučkoj infrastrukturi, kapacitetima i uslugama.

Košarac je obišao luku u pratnji gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Košarac: Zaštititi zdravlje ljudi, obezbijediti dovoljno hrane, lijekova

Radio Brčko

Staša Košarac posjetio brčanski “Bimal”

Admir Kadrić

Кошарац: Потребно радити на измјенама Закона о платама и накнадама

Radio Brčko