RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Тржиште Турске значајно за привреднике РС и ФБиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву замјеника министра трговине Турске Ризу Туну Турагаја, са којим је разговарао о унапређењу економских односа и јачању спољнотрговинске размјене.

На састанку је истакнуто да су односи двије земље добри и пријатељски, те да их не обиљежавају отворена питања, а Кошарац је нагласио да је Турска важан спољнотрговински партнер БиХ, те да постоји простор за унапређење билатералне сарадње и укупних економских односа.

– Користећи партнерске и добре политичке односе, који су потврђени и током недавног сусрета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари, опредијељени смо да у наредном периоду интензивно радимо на повезивању привредника и јачању привредних веза између Републике Српске, ФБиХ и Турске – истакао је Кошарац.

Саговорници су се сагласили да је Уговор о слободној трговини између БиХ и Турске добар правни основ за додатни развој и унапређење привредне сарадње на обострану корист.

Кошарац је информисао Турагаја о јасној политици и опредјељењу Министарства спољне трговине и економских односа када је ријеч о отварању нових тржишта за пласман домаћих производа.

– ЕУ је важан партнер, али смо свјесни чињенице да ту постоје одређени проблеми. Стога у потпуности афирмишемо политику унапређења постојећих и отварања тржишта других земаља за привреднике из Републике Српске и Федерације БиХ, при чему смо посебно фокусирани на земље ЦЕФТА, Турску, Евроазијску царинску унију и Кину – рекао је Кошарац.

Он је поновио подршку иницијативи “Отворени Балкан”, те изразио став да БиХ треба да буде дио ове регионалне иницијативе, будући да представља озбиљну шансу за привредни напредак Републике Српске и ФБиХ, јер ће регионална економска зона омогућити олакшану трговину робом и услугама, као и слободно кретање људи и капитала у земљама региона.

На састанку је истакнут значај изградње ауто-пута Београд-Сарајево за све грађане и земље у региону, посебно са аспекта јачања сарадње и регионалног повезивања, саопштено је из ресорног министарства.

Саговорници су нагласили важност унапређења сарадње у области туризма, што ће бити и предмет разговора Кошарца са турским министром надлежним за туризам у предстојећем периоду.

Истакнуто је да постојање директне авио-линије између БиХ и Турске представља значајну предност те да туристи из Турске већ долазе у БиХ, а посебан интерес исказују за посјете Сарајеву и Јахорини, као и за зимски туризам генерално.

Извор тескта и фотографија: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

RS: Počinje gradnja prve faze Koridora 5-C

Radio Brčko

Vlada FBiH donijela uredbu o interventnim mjerama za ugrožene sektore gospodarstva

Sandra Živković

U RS-u 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 164 u BiH

Radio Brčko