BiHRegion

Riječki sajam knjiga ove godine posvećen Bekimu Serjanoviću

Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora otvara se ove nedjelje i traje čitav tjedan, do 19. rujna.

Festival će ove godine otvoriti dodjela V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman koja će biti održana u Perivoju Guvernerove palače – Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ali najveći dio programa održat će se u hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac.

Ovogodišnji Vrisak, Vrisak, koji se ove godine održava u suradnji s EPK, posvećen je Bekimu Sejranoviću, piscu koji je neko vrijeme svog života proveo u Rijeci.

Uoči službenog otvorenja festivala, u subotu 12. rujna u Morskom prascu u Rijeci nedavno preminula Serjanovića prisjetiti će se njegovi prijatelji, a festival će se i zatvoriti predstavljanjem nedavno objavljenih Sabranih djela Bekima Sejranovića.

Bit će ekskluzivno prikazan i video koji je Sejranović snimio neposredno pred smrt, a u kojem čita svoju zadnju objavljenu priču „Miss Misery na otoku Susku“ koju je napisao u sklopu književne rezidencije što ju je organizirala Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. Sejranović je na Susku boravio u rano proljeće 2018.

Program su organizatori, epidemije i s njom povezanih mjera radi, slagali tri puta.

„Prvi put, za uobičajeni termin u svibnju, u programu je bilo desetak renomiranih europskih autora, bile su kupljene avionske karte, rezervirani hoteli, a onda smo bili primorani sve otkazati, kao i toliki drugi festivali. Zatim smo ponovo sve dogovorili, za termin u rujnu, većina europskih gostiju ponovo je potvrdila dolazak, neki od onih iz svibnja, a i neki novi, ponovo smo kupovali avionske karte da bi prije desetak dana, kad su se pogoršale naše korona brojke, ponovo mnogi otkazali svoj dolazak. Ali nismo odustali, s europskim autorima, koji unatoč dobroj volji nisu mogli doći u Rijeku, dogovorili smo snimanja videointervjua koje ćemo emitirati u posebnom programu u Book caffeu Dnevni boravak, a s obzirom na to da su svi oni na festivalu trebali razgovarati i o glavnoj temi – „Književnost u doba katastrofe“, napisali su i tekstove koji će biti objavljeni u hrvatskim medijima i festivalskim publikacijama. Program smo ponovo presložili i, uvjereni smo, složili književnu reprezentaciju koja će zadovoljiti sve istinske ljubitelje dobre knjige“, kaže direktor Vriska Drago Glamuzina.

Mnogi europski autori koji unatoč dobroj volji nisu mogli doći u Rijeku, prisustvovati će promocijama putem snimljenih video intervjua koji će se emitirati u posebnom programu u Book caffeu Dnevni boravak. Tako će na Vrisku virtualno prisustvovati grčka spisateljica i dobitnica Nagrade Europske unije za književnost Kallia Papadaki, poznata makedonska kratkopričašica Rumena Bužarovska, nizozemska književna zvijezda Ilja Leonard Pfeijffer i tri strip-umjetnice: Norvežanka Magnhild Winsnes, Španjolka Ana Penyas i Njemica Barbara Yelin.

Na Vrisku će govoriti i brojni domaći autori poput Marka Tomaša, Ivice Prtenjače, Olje Savičević Ivančević, Monike Herceg, Marine Šur Puhlovski, Olje Knežević, Tomislava Čadeža, Damira Zlatara Freya, Mirele Priselec Remi, Andrije Škare, Zlatka Galla, Zoje Strenja Šolaja, Nade Topić i Vlade Simcicha Vave. Iz Makedonije na dolazi Lidija Dimkovska, iz Srbije Saša Ilić, a iz Bosne i Hercegovine Almin Kaplan i Tanja Stupar Trifunović. U večeri slam poezije sudjelovati će drumski pjesnici Žarko Jovanovski, Vid Jeraj, Siniša Matasović i Zoran Kelava.

Cjelokupni program Vriska moći će se pratiti i putem prijenosa uživo na službenoj mrežnoj stranici Vriska.

Organizatori podsjećaju da će se tokom svih festivalskih događanja pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

(Vijesti.ba / Jutarnji)

Foto: Jutarnji

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button