RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Србија: Забрањена употреба физичке силе приликом васпитања дјетета

Најновијим измјенама и допунама Породичног закона у Србији уводи се потпуна забрана физичког кажњавања и употребе физичке силе приликом васпитања дјетета.

То је за београдски лист Политика најавио Драган Вулевић, посебни савјетник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Смисао увођења ових забрана, међутим, није кажњавање, већ едукација родитеља о ненасилним методама васпитања, преноси Тањуг.

Вулевић додаје да нико неће ићи у затвор, нити ће бити лишен родитељског права ако је дијете добило ћушку, чвргу или ударац по задњици.

“Родитељима ће бити понуђена едукација о ненасилним методама васпитања, и то у оквиру савјетовалишта за брак и породицу, развојних савјетовалишта, школа за родитеље…Ми смо свјесни да нећемо добити резултате за годину дана, јер је мијењање ставова и понашања процес за који је потребно вријеме”, каже Вулевић.

Вулевић подсјећа да је садашњим законом већ предвиђено (дјелимично) лишавање родитељског права ако родитељ континуирано спроводи физичко кажњавање, које се може означити као злостављање дјетета.

Циљ измјена закона јесте да у свести родитеља постоји идеја да је физичко кажњавање дјетета законом забрањено и да у васпитавању малишана није неопходно користити прут и демонстрирати закон јачег.

Извор: Радио Сарајево

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Srbija kupuje 10 tona zlata

Radio Brčko

У Србији се од данас укидају ковид потврде

Radio Brčko

БиХ ће Србијанцима и Црногорцима наплаћивати пограничне пропуснице

Radio Brčko