RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

У Хрватској расте потрошња лијекова за смирење и антидепресива

У Хрватској расте потрошња лијекова против депресије и других психичких проблема, а за 20 одсто повећан је број лијечења и хиспитализација у најстаријој хрватској Психијатријској клиници “Врапче”.

Како преносе хрватски медији, пандемија короне повећала је употребу антидепресива у задњих годину – двије.

“Људи имају већу потребу за лијековима за смирење и оним који дјелују на психу. То су лијекови који имају потенцијал стварања зависности”, обајшњава за “Нову ТВ” Тони Видовић из Градске апотеке Загреб.

За лијекове против ове врсте проблема лани је отишло око 204 милиона куна.
Истовремено, на лијекове у Хрватској укупно је потрошено 8,4 милијарде куна.

Уочена је и већа потрошња канабиса и кокаина у Хрватској.

Кокаин је посљедњих година направио бум, па је на европском тржишту постао дрога број два. И даље је на првом мјесту хероин, а дио опијатских зависника у Хрватској конзумира и синтетичке дроге, наводе стручњаци.

Посљедице суживота са вирусом корона осјетили су и запослени у Психијатријској клиници “Врапче”.

Помоћ љекара тражи се више него прије пандемије, и то и млади и старији.

Све оно што људима прије није сметало, сада је извор незадовољства.

“Људи су јако фрустрирани, уплашени, губе снагу, вољу и енергију”, кажу запослени у “Варапчу”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bilježi se uzastopni rast bitcoina, blizu je obaranju povijesnog rekorda

Radio Brčko

Повећана потражња пелета широм БиХ, цијена му порасла за 20 одсто

Radio Brčko

Uskoro niža cijena lijekova u BiH?

Radio Brčko