Region

Vlada Srbije ograničila visinu cijena osnovnih životnih namirnica

Cijene ne smiju prelaziti one koje su bile na snazi 15. novembra

Vlada Srbije je donijela odluku da ograniči visinu cijena osnovnih životnih namirnica – šećera, brašna, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa i mlijeka sa 2,8 procenata mliječne masti, tako da one ne prelaze nivo cijena na dan 15. novembar 2021.

Ograničenje cijena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posljedice i spriječili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cijene, kao što su rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje, ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cijene prije sniženja, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenio je Tanjug.

Kazne od 840 do 17 hiljada eura

Odlukom, koja će biti primjenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara (od 840 do 17 hiljada eura), kao i zabrana vršenja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

IZVOR: AlJazeera/AGENCIJE

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button