InfoKom

Брчко: РЈ Електродистрибуција набавила двије мобилне трафостанице

Јавном предузећу “Комунално Брчко” – радној јединици “Електродистрибуција” испоручене су двије мобилне трафостанице – мобилна трафостаница  са мобилном платформом 10(20)/0,4 kV, снаге 1×630 kVA, са вањским послуживањем и мобилна трафостаница  са мобилном платформом 10(20)/0,4 kV, снаге 1×1000 kVA, такође са вањским послуживањем.

Ове два преносна електроенергетска уређаја финансирана су средствима гранта, који је Јавном предузећу „Комунално Брчко“ Влада Дистрикта одобрила у октобру 2020. године.

Идеја о набавци оваквих трафостаница, које је на подручју БиХ прво набавило ЈП  „Комунално Брчко“, настала је 2014. године, када је Брчко, али и нашу и сусједне државе, погодила велика поплава, те су бројни електроенергетски објекти морали бити искључени са напајања због угрожености од набујале воде, а дио становништва био је без снабдијевања електричном енергијом. Идеја је тек сада реализована, захваљујући напорима руководства предузећа и подршци OHR-a.

Ове мобилне трафостанице директно се могу прикључити на далековод, а с обзиром на снагу коју посједују, могу да опслужују мања насеља. Осим тога, погодне су и као привремени прикључци за индустријска постројења која чекају изградњу властитих трафостаница.

Вриједност ове двије трафостанице, које је направила компанија Делинг из Тузле, је 255.330 КМ.

Средствима истог гранта, чији је укупан износ 1,5 милиона КМ, предвиђена је још реализација сљедећих пројеката:

■ Изградња 35 kV кабловског вода од ЧТС 35/10 kV Брчко I до ЧТС 35/10 kV Брчко III са припадајућим оптичким водом

■ Изградња 10/20 kV кабловског вода од ЧТС 35/10 kV Брчко III до ТС 10(20)/0,4 kV Центар 1

■ Изградња стубне трафостанице БСТС (10/20)/0,4 kV Маоча 8 са прикључним 10 kV водом и нисконапонским расплетом (НН расплет)

■ Изградња стубне трафостанице БСТС (10/20)/0,4 kV Рашљани 4 са прикључним 10 kV водом и нисконапонским расплетом (НН расплет)

■ Изградња стубне трафостанице БСТС 10(20)/0,4 kV снаге 250 kVA са припадајућим 10 kV прикључним водом у насељу Буквик.

■ Изградња компактне бетонске трафостанице КБТС 10(20)/0,4 kV снаге 400 kVA у насељу Доњи Брезик.

Процес реализације за све пројекте изградње нових кабловских водова и инсталације нових трафостаница је у току. Урађена је пројектна документација, а у току су поступци набавке потребне опреме. Очекује се да ће сви пројекти бити завршени до краја године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button