RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Brčko: Javna rasvjeta česta meta vandala

JP “Komunalno Brčko” je zaduženo za godišnje održavanje javne rasvjete na teritoriji Brčko distrikta BiH. U skladu sa tim, vrši i nabavku materijala za održavanje javne rasvjete, u okviru predviđenih budžetskih sredstava za ovu namjenu.

Međutim, održavanje rasvjete je iz godine u godinu sve teže, s obzirom na to da je uništavanje svjetiljki, pa čak i stubova rasvjete, stalan problem sa kojim se preduzeće suočava.

Armin Drapić

“Obavjestili smo Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, s obzirom da je grad vlasnik ove infrastrukture, da je, evo konkretno, javna rasvjeta na šetalištu pored Brke u ovoj godini više bila van funkcije, nego u funkciji, upravo zbog čestih oštećenja svjetiljki izvršenih od strane nepoznatih lica«, kaže Armin Drapić, šef Radne jedinice Elektrodistribucija.

JP “Komunalno Brčko” je u više navrata izvršilo zamjenu sijalica i prigušnica, odnosno elemenata koji su bili obuhvaćeni godišnjim ugovorom o održavanju javne rasvjete. Nakon intervencija, javna rasvjeta na šetalištu pored Brke bila bi veoma kratko vrijeme u funkciji jer su se oštećenja od nepoznatih lica ponavljala, kažu u radnoj jedinici Elektrodistribucija.

Slično je i sa drugim lokacijama – u velikom gradskom parku, koji je noću više u mraku, nego osvjetljen, problem se povremeno pojavljuje i u parku u naselju Ilićka, i drugim javnim parkovskim i šetališnim površinama, gdje je evidentna određena fluktuacija lica tokom noći, koja uništavaju javnu imovinu, a nisu sankcionisana za te postupke.

»Upravo zato smo se i obratili nadležnom odjeljenju sa prijedlogom da preduzmu i druge mjere iz svoje nadležnosti, kao što je obavještavanje policije o uništavanju rasvjete, tehničke mjere zaštite i druge metode, jer održavanje javne rasvjete, odnosno zamjena zaštitnih stakala, dijelova svjetiljki i kompletnih svjetiljki, u uslovima kada su oštećenja od nepoznatih lica intenzivna, je sulud posao bez ikakvog dugotrajnog rezultata i funkcionalnosti.

JP “Komunalno Brčko” održava oko 20.000 rasvjetnih tijela na teritoriji čitavog Distrikta. Neispravnost rasvjete građani najčešće prijavljuju putem besplatne info linije 0800 505 07, te se rješavanje problema i zamjena sijalica i drugih kvarova obavljaju u skladu sa redoslijedom zaprimljenih informacija i raspoloživim materijalom za popravke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zastoji u isporuci struje u Gornjem Rahiću i Merajama

Radio Brčko

JP “Komunalno Brčko”: SERVISNE INFORMACIJE za četvrtak, 25. oktobar, 2018. godine

Radio Brčko

JP “Komunalno Brčko”: SERVISNE INFORMACIJE za petak 06.11.2020. godine

Radio Brčko