RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Djeca predškolskog uzrasta sve više obolijevaju od šećerne bolesti

U Brčkom ima oko 5.000 oboljelih od šećerne bolesti ili dijebetesa, od kojih je preko 1.500 članova Udruženja dijebetičara Brčko distrikta. Ovo nam je potvrdio predsjednik Udruženja Đorđe Vuković povodom današnje akcije organizirane u susret Svjetskom danu šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog.

Vuković, koji osamnaest godina boluje od šećera, kaže da se ove godine Svjetski dan dijebetesa obilježava pod motom “Obitelj i dijebetes”, te da Udruženje kroz petnaest godina postojanja konstanto nastoji ukazati na ovu bolest s kojom se uz redovite kontrole i adekvatnu terapiju može živjeti.

“Zabrinjava nas to što djeca predškolskog uzrasta sve više obolijevaju od dijebetesa. Kod nas se samo u posljednjih mjesec i po dana javilo dvoje takve djece”, izjavio je Vuković, te dodao da najmlađi član Udruženja ima samo dvije godine.

On je podsjetio da u Brčkom nastavljaju svoje aktivnosti po pitanju nabave naprednijeg inzulina Tresiba, čija upotreba dnevno za dijabetičare znači jedan ubod iglom manje, ali i mirnija noć bez hipoglikemija. Ovaj lijek je, kaže Vuković, trenutno na esencijalnoj listi u Sarajevskom kantonu i RS-u.

Građani će na gradskom trgu sutra i prekosutra moći besplatno izmjeriti šećer u krvi, te  nakon tradicionalne “Šetnje kroz grad” prisustvovati edukativnom predavanju doktorice Mirjane Todorović u prostorijama mjesne zajednice “Eš”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Narednog tjedna počinje Škola za dijabetičare

Radio Brčko

Brčko: Povodom Svjetskog dana dijabetičara danas upriličeni besplatni preventivni pregledi

Gorana Antić

Plavi baloni za sve oboljele od šećerne bolesti

Radio Brčko