InfoKom

Počela godišnja aktivnost na održavanju elektrodistributivne mreže – sječa rastinja ispod dalekovoda

RJ Elektrodistribucija svake godine realizuje program sječe granja, rastinja i čišćenje prosjeka trasa nadzemnih elektrodistributivnih vodova 35 kV i 10 kV naponskog nivoa. Obim posla zavisi od vegetacije biljaka tokom proljeća i ljeta, a realizuje se od početka septembra do početka decembra, s obzirom da na teritoriji Distrikta ima više stotina kilometara dalekovoda, od kojih su neki i na vrlo nepristupačnom terenu.

Ove aktivnosti provode se s ciljem održavanja sigurne udaljenosti drveća i rastinja u odnosu na dijelove postrojenja pod naponom. Bazirane su na obavezama koje proističu iz Zakona o električnoj energiji Brčko distrikta BiH, kao i iz obaveza propisanih u Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom Brčko distrikta BiH, koje se odnose na obezbjeđenje kontinuirane isporuke električne energije krajnjim kupcima, te zaštitu električnih postrojenja i uređaja, kao i elektroenergetskih vodova od oštećenja ili požara.

U skladu sa Zakonom o električnoj energiji, nije dozvoljena sadnja rastinja na zemlji iznad, ispod ili u neposrednoj udaljenosti od elektroenergetskih vodova i postrojenja, kojima se može ugroziti sigurnost tih vodova, odnosno postrojenja, ljudskih života i imovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button