RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Amel Tuka sportista godine u izboru OKBiH

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka proglašen je za sportistu godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Tuka je briljirao u ovoj sezoni, koju je krunisao osvajanjem srebrene medalje u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Amel Tuka osvojio je priznanje i za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji, ispred Nedžada Husića (taekwondo), Hamze Turulje (karate) i Hamze Čajića (karate).

Za najbolju sportistkinju u seniorskoj kokurenciji proglašena je džudistkinja Larisa Cerić, a u konkurenciji su bile i biciklistkinja Lejla Tanović i atletičarka Jelena Gajić.

Branislav Crnogorac (džudo) dobio je nagradu za najboljeg trenera u 2019. godini, dok su priznanja za najbolje sportiste u juniorskoj konkurenciji dobili džudistkinja Anđela Samardžić i džudist Toni Miletić.

Taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine je najbolja državna selekcija u 2019., a taekwondo klub Novi Grad najuspješniji sportski klub.

Olimpijski komitet BiH dodijelio je i specijalne nagrade, pa je Specijalnu nagradu MOK-a dobila bivša košarkašica Razija Mujanović, a Ibrahim Krehić (košarka) i Anto Dafinić (stoni tenis) specijalnu nagradu za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Specijalna nagrada promotori sporta dodijeljena je Specijalnoj olimpijadi BiH, Kickboxing savezu BiH, Mili Matijeviću, Branislavu Paviću, Hanifi Terzić i Emiru Baraliću, a specijalnu nagradu za sportistu ili ekipu iz porodice neolimpijskih sportova dobili su Hasan Sejdinović (Specijalna olimpijada), Selma Baltić (kickboxing), Igor Emkić (kickboxing), Edin Vučelj (kickoxing) i Sanjin Pehlivanović (bilijar).

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat dodijeljena je Azri Dedić (ID džudo) i Anđeli Stojić (karate), Vedad Karić je dobio nagradu za fair-play, a Haris Mrkonja i Dragiša Ćorsović za medijdsku promociju olimpijskih vrijednosti.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad nagrađen je Neđo Đurović (atletika), prizanje ambasador sporta BiH dobili su Milanko Mučibabić, Enver Marić i Sejfo Šehović, dok je Specijalna nagrada za vrhunski trenerski rezultat dodijeljena treneru bh. atletičara Amela Tuke, Đovaniju Gidiniju.

Izvor: Fena

Foto: Harun Muminović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Nakon utrke u Torunu imao sam osjećaj da mogu do rekorda u Madridu

Radio Brčko

Tuka osvojio šesto mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju

Radio Brčko

Brčko: Manifestacija “Ti si ruža dženetska” – gost najbolji sportista BiH atletičar Amel Tuka

Admir Kadrić