RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSport

BiH: Portugal na kraju s visokih 3:0 porazio solidne ‘Zmajeve’

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj na gostovanju kod Portugala rezultatom 3:0 (1:0).

“Zmajevi” su dobro parirali domaćinima u prvom poluvremenu, ali je jedna nesmotrenost naše odbrane u finišu omogućila Portugalcima da ipak postignu gol te na odmor odu s golom prednosti.

Naime, nakon izgubljene lopte bh. tima na sredini terana u 44. minuti, Bernardo Silva dobio je od Brune Fernandesa po sredini gola loptu iza leđa bh. odbrane te je sa oko 13 metara savladao istrčalog Šehića za 1:0.

Selektor bh. tima Faruk Hadžibegić u večerašnjem susretu od početka je u tim uvrstio debitanta Adriana Leona Barišića, koji je u 21. minuti sa desne strane zamalo iznenadio golmana Portugala Dioga Costu.

Bio je to više centaršut nego šut, kojeg je Costa krajnjim naporom ispod prečke izbio. Bila je to ujedno i prva ozbiljnija prijetnja bh. tima. Portugalci su u 23. minuti bili postigli gol, a strijelac je glavom postigao Christiano Ronaldo, ali je taj gol poništen zbog ofsajda.

Najbolju priliku u dotadašnjem toku meča imao je bh. kapiten Edin Džeko, koji je nakon ubacivanja Gojka Cimirota s lijeve strane šutirao lijevom nogom sa oko 10 metara po sredini gola, ali je lopta otišla pored gola.

Džeko je u 33. minuti, nakon što je Amir Hadžiahmetović centrirao sa desne strane a domaćini izbili loptu, u 16-ercu gostiju uposlio Miralema Pjanića, ali je on slabo zahvatio loptu. Portugal je u 37. minuti uputio prvi šut prema golu Ibrahima Šehića, koji je paradom skrenuo u korner šut Joaoa Felixa sa oko 15 metara.

Džeko u 38. minuti nije uspio na 18 metara od gola dobro prihvatiti loptu, koju su domaćini ispucali. Pjanić je u 41. minuti dobio žuti karton, zbog prekršaja na sredini terena nad Felixom. Na pauzu se otišlo s vodstvom domaćina rezultatom 1:0.

U nastavku susreta domaćini Portugalci su krenuli odlučno po drugi gol, ali su se i naši brzo presabrali te prenijeli loptu na polovicu terena koja pripada domaćinima.

Portugal je u 59. minuti razvio dobru akciju, ali je Anel Ahmedhodžić u našem 16-ercu dobio duel protiv Ronalda. Opasnu akciju domaćina Bruno nije uspio realizirati u 75. minuti, odnosno Siniša Saničanin izbio mu je loptu u korner dok se na 10-ak metara od gola spremao za šut. Bruno je, ipak, u 77. minuti, na centaršut Rubena Nevesa, glavom pogodio za 2:0.

Nakon drugog gola za domaćina, iz igre su izašli i Asmir Kolašinac, umjesto kojeg je ušao Jusuf Gazibegović; Miralem Pjanić, umjesto kojeg je ušao Sanjin Prcić te Džeko, umjesto kojeg je ušao Dal Varešanović pa su u večerašnjem susretu priliku dobili sva trojica debitanata- Barišić, Hamulić i Varešanović.

Pokušaj Amara Dedića u 81. minuti sa oko 20 metara po sredini gola domaći golman je lako uhvatio. Portugal je pritiskao do kraja, ali je i naš tim imao dobru priliku, kada je rezervista Said Hamulić šutirao sa oko 18 metara u 89. minuti, ali je golman Costa izbio u korner. Bruno je u trećem minutu sudijskog dodatka sa oko 14 metara pogodio za konačnih 3:0.

Selektor BiH zbog povreda nije mogao računati na Radeta Krunića, Ermedina Demirovića i Dennisa Hadžikadunića, koji nisu bili na pripremama u Zenici, gdje će u utorak, 20. juna, na Stadionu “Bilino polje” ugostiti Luksemburg, dok je Benjamin Tahirović, također zbog povrede, večeras priliku dobio sa klupe.

Stadion Da Luz u Lisabonu. Gledalaca: 65.000. Sudija: Davide Massa (Italija). Strijelci: 1:0 – B. Silva (44), 2:0- Bruno (77), 3:0- Bruno (93). Žuti karton: Pjanić i Tahirović (BiH), Pereira (Portugal).

PORTUGAL: Costa, A. Silva, Dias, Danilo, Cancelo, Guerreiro (78. Semedo), Palhinha (87. Jota), Bruno, B. Silva (87. Otavio), Felix (62. Neves), Ronaldo. Selektor: Roberto Martinez.

BiH: Šehić, Dedić, Ahmedhodžić, Saničanin, Barišić (71. Hamulić), Kolašinac (78. Gazibegović), Cimirot, Hadžiahmetović (71. Tahirović), Pjanić (78. Prcić), Stevanović, Džeko (78. Varešanović). Selektor: Faruk Hadžibegić.

Portugal je ove kvalifikacije otvorio martovskim trijumfom na svom terenu protiv Lihtenštajna s 4:0, a onda su i u gostima s visokih 6:0 porazili Luksemburg te do sada još nisu primili nijedan gol. BiH je, pak, nakon uvjerljivog trijumfa u prvom meču na svom terenu u Zenici protiv Islanda s 3:0, poražena u gostima kod Slovačke s 0:2.

Ranije danas je u okviru grupe J Luksemburg na svom terenu s 2:0 (0:0) porazio Lihtenštajn, a večeras je Island na svom terenu izgubio protiv Slovačke i odigrao 1:2 (1:1). Tabela grupe J nakon odigranog 3. kola: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg  4, BiH i Island po 3 te Lihtenštajn bez bodova.

Osim susreta BiH – Luksemburg, u utorak, s početkom u 20.45 sati, u istom terminu Island dočekuje Portugal te Lihtenštajn Slovačku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Premijer liga BiH: Pobjeda “Lavica” protiv “Igmana”

Radio Brčko

Spektakl za dva jubileja: MNK “Klanac” – Futsal Reprezentacija BiH U-19 2 : 3

Radio Brčko

Tri brčanske pobjede u četrnaestom kolu

Radio Brčko