RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Brčko: Evropska godina AK “Cross” i projekcija najbolje sezone u istoriji

Kolektiv Atletskog kluba “Cross” sa osmjehom je ispratio prethodnu te silno motivisan zakoračio u godinu velikih ispita, ali i sazrijevanja klupske organizacije koja već godinama, pored vrhunskih rezultata u kraljici sportova, emanira i afirmiše ugledne članove cjelokpune lokalne zajednice.

Godina 2022., godina je i Evropskog klupskog prvenstva koje će se održati u Portugalu. Put na Pirineje, kruna je dosadašnjeg rada, ali i ogroman izazov za svakog pojedinca, te rukavica u lice onima koji iz raznih namjera pokušavaju vršiti dekapitaciju sporta na tlu Brčkog.

Rezultati ostvareni tokom 2021. godine smješteni su u zlatne predjele arhivske građe Atletskog kluba Cross.

Puleni Davora Todorovića tokom takmičarske godine, širom atletskih borilišta Bosne i Hercegovine ali i regiona, osvojili su ukupno 77 odličja, od kojih su čak 33 zlatnog sjaja.

Nastupi Brčaka u trkačkim odosno bacačkim i skakačkim disciplinama, iznjedrili su tokom prethodne godine i dva reprezentativca Bosne i Hercegovine. Dres sa državnim grbom, nosili su Danis Avdić i Kristina Trkulja, koja je u disciplini bacanja koplja osvojila 4. poziciju na Balkanskom prvenstvu i time ujedno postala i 4. koplje Balkana.

Kruna takmičarske godine, a na opšte oduševljenje, predstavlja činjenica da je Atletski klub Cross ostvario normu za plasman na Evropsko klupsko prvenstvo koje će se početkom narednog mjeseca održati u Portugalu.

“Ogroman uspjeh predstavlja viza za Portugal. Svojim zalaganjem i doprinosom sviju u klubu, zaslužili smo da bude dio jednog takvog događaja. Posebno me raduje to što će naši mladi atletičari biti u prilici vidjeti na djelu organizaciju vrhusnkog nivoa, kao i priliku za nova iskustva i prijateljstva”, komentarisao je Davor Todorović, trener Atletskog kluba Cross.

Da boj bije srce u junaka, a ne oružje, pokazao je mnogobrojni simpozijum veselih Crossovaca koji je uprkos, najblaže rečeno, nekorektnom odosu i dvostrukim aršinima brčanske Vlade ka pojedinim sportskim klubovima, uzurpacijom gradske trim staze u lokalnom parku, ekspolatacijom nedovoljno bezbijednih resursa na Gradskom stadionu, odlepršao ka terminalu koji vodi ka Portugalu u početnim danima mjeseca februara..

“Prvobitno je bio plan da putujemo sa dvije ekipe, ali uslijed nedostatka finansijskih sredstava, putovaćemo sa jednom ekipom. Za sada je sigurno da će se u avionu za Portugal naći Armin Begović i Armin Tabaković, dok ćemo odluku o preostalim putnicima donijeti uskoro. Tim koji bude putovao na prvenstvo Evrope biće spreman da pruži maksimum mogućnosti kako bi se ostvario što značajniji uspjeh”, izjavio je Todorović.

Sazrijevanje i na polju organizacije, Crossovci su pokazali uspješnom realizacijom državnog ekipnog šampionata Bosne i Hercegovine u kros trčanju, kao i Prvenstva Republike Srpske tokom kojeg su mnogobrojni klubovi gostovali u gradu na Savi, uzimajući učešće na smotrama u svim kategorijama.

“Plan je da nastavimo sa kandidaturama za državna takmičenja ali i da, sada već tradicionalni Kros Brčko distrikta pdoignemo na nivo više, ugostimo masovniji broj atletičara i ponovo postavimo Brčko na mapu sportskih dešavanja”, dodao je Todorović.

Crossovci nemaju imperativ obaranja dostignuća iz prethodne godine, kada je broj medalja u pitanju. Količina plemenitih metala nije najželjenije klupsko mjerilo rada i vrijednosti kolektiva ali je nešto što je prost sinonim za isti. Juniorski šampionat svijeta u kolumbijskom Kaliju, nada je čiji zvuk glasno probija zvučne zidove prostorija Atletskog kluba Cross.

“Osjećam da smo spremni za nove iskorake kao što je obaranje rekorda u bacačkim disciplinama na nivou BiH. Očekuje nas mnogo individualnih i klupskih nastupa, kako dvoranskih, tako i otvorenih tipova takmičenja. Vjerujem u naše atletičare, da će ne samo nastaviti sa pružanjem odličnih nastupa, već i pravičnim ponašanjem i predstavljanjem našeg kluba u najboljem mogućem svijetlu, gdje god se budemo pojavljivali”; zaključio je Todorović.

Izvor: otisak.ba, Dejan Jovičić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Sa prvenstva RS-a članovi AK “Cross” donijeli 4 zlatne, 3 srebrne i 1 bronzanu medalju

Radio Brčko

Prvenstvo RS-a u kros trčanju: Brčanski atletičari kući donijeli tri medalje

Radio Brčko

Danis Avdić osvojio zlato na državnom dvoranskom prvenstvu

Radio Brčko