RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBrčkoSport

Draško Đurić, vitez Časnog Krsta drugi put! (VIDEO)

Draško Đurić (38) iz Brčkog je postao vitez časnog krsta i za 2016. godinu pošto je danas na Ficibajru u Brčko distriktu BiH, u konkurenciji 50 takmičara najbrže preplivao 33 metra i prvi dotakao Časni krst na cvijetnom aranžmanu.  – Prošle godine sam Časni krst posvetio sinu Nemanji, a ovoga puta Časni krst posvećujem sinu Luki,- kaže Đurić ponosan što je u jakoj konkurenciji trijumfovao i ove godine.Đuriću je pripao pozlaćeni krst i zlatnik posebno izrađeni za ovu priliku.Nagrade organizatora Crkvene opštine Brčko vitez je primio iz ruku Njegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlasnskog Hrizostoma. I pored vrlo hladnog vazduha na minus 7 i vode na minus 3,5 stepena, na brčanskom šetalištu Ficibajr okupilo se nekoliko hiljada ljudi kako bi pozdravili hrabre mladiće koji su plivali pod budnim okom mnogobrojne ekipe organizatora i saradnika. Glavni sudija Igor Babić sa olakšanjem i osmijehom ispratio je plivače sa Ficibajra, zadovoljan što je sve proteklo u najboljem redu bez obzira na brojne poteškoće koje je prethodnih nekoliko dana diktirao visok vodostaj rijeke Save. Bato Gajić,Ronilački klub TRB iz Bijeljine već je treću godinu u Brčkom sa svojim sokolivima kao ispomoć Roniocima brčanskog „Nema“. – Bog obezbjeđuje kompletnu situaciju a mi dolazimo d asamo uveličamo vašu sjajnu manifestaciju“,kaže Gajić za Radio Brčko.

Za Danijela Perića, srčanog momka od punih 15 godina,koga pratimo u svijetu kik boksa i kjokušin karatea, morala je majka Dragica da potpiše pristanak za njegovo plivanje. – To mi je dugogodišnja želja da plivam. Samo sam kao klinac na TV gledao naše sokolove, potencijane vitezove i reko sam sebi: ovo ću jednoga dana i ja uraditi, – kazuje Danijel, najmlađi takmičar još ushićen što mu se želja ostvarila.

Po treći put na plivanju srećemo i Slobodana Čikarića koji je bio najstariji plivač.-Prezadovoljan je organizacijom i obećava bolji rezultat iduće godine.Nakon četiri godine plivanja uglavnom na Drini, Danimir Gajić, magistra sporta iz Bratunca prvi put je plivao na rijeci Savi.Tvrdi da je Sava mirnija ali mutnija…

– Mi ovo radimo sa blagoslovom i hoćemo da pokažemo narodu da je na Bogojavljenje običaj izaći na reku,jezero,more…tad su sve vode svete i nikad se nije ništa desilo…Kad izađete iz vode osećaj je fantastičan,- govori svoje utiske Aleksandar Tutić.

– Hvala Bogu uspjeli smo sve da pripremimo i realizujemo i pored mnogobrojnih problema koje je rijeka pravila poslednjih dana. Zahvalni smo Njegovom preosveštenstvu, vladiki zvorničko-tuzlanskom Hrizostomu i svima koji su pružili nesebičnu pomoć da treću godinu zaredom realizujemo Bogojavljensko plivanje,- kazuje nam Nebojša Draškić, na svečanom ručku u Hotelu „Jelena“ gdje su svi akteri duhovno sportske manifestacije dobili zahvlnice iz ruku Episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Hrizostoma.

Bogojavljensko plivanje za časni krst, kao i predhodne dvije godine, nakon pauze od 77 godina, organizovala je Crkvena opština Brčko u saradnji sa Centrom javne bezbjednosti, Odjeljenjem za javnu bezbjednost, Odjeljenjem za zdravstvo, Kapetanijom, Javnim komunalnim preduzećem, Nautičkim klubom „Moja lađa“, Ronilačkim klubovima „Nemo“ i TRB iz Bijeljine, Centrom „Sekjuriti“,Kajak kanu klubom „Haris Suljić“ ,Spasilačkom ekipom Crvenog krsta , medijima…

Duhovno-sportska manifestacija počela je u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Presvete Bogorodice, a potom je svečanu litiju ulicom Jovana Dučića, Bulevarom mira pa preko mosta na rijeci Brci sve do Ficibajra predvodio Njegovo preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom. Pošto je Vladika Hrizostom blagoslovio vodu, mladići od 15 do 48 godina su preplivali 33 metra od pontona kraj usidrenog broda do obale, razdaljinu koja simbolizuje godine ovozemaljnskog života Isusa Hrista. Duhovno-sportsku maniferstaciju uveličali su svojim prisustvom visoki funkcioneri: Lazar Mirkić,Ambasador BiH u Srbiji Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i Mladen Bosić, zamjenik predsjednika Predstavničkog odbora u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У току пријаве за учешће на Богојављенском пливању за Часни крст

Миљана Ђурђевић

Plivački maraton – doživljaj koji se pamti

Admir Kadrić

Bogojavljensko plivanje u četvrtak na Ficibajru

Admir Kadrić