RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Kadetkinje Košarkaškog kluba “Lavovi” osvojile titulu prvaka BiH za sezonu 2020-2021. 

Finalni turnir Prvenstva Bosne i Hercegovine u kadetskoj konkurenciji održan je proteklog vikenda u Brčkom na koji su plasman izborile tri najbolje ekipe u Bosni i Hercegovini u ovom uzrastu: ŽKK “Livno” iz Livna, ŽKK “Zrinjski 2010” iz Mostara, te domaća selekcije KK “Lavovi” iz Brčkog.

Završnica je otvorena subotnjim duelom gostiju gdje su snage odmjerili “Livno” i “Zrinjski”. Obe ekipe pokazale su borbenost i veliku želju, ali “Zrinjski” odličnom igrom u trećoj i većim dijelom četvrte četvrtine uspijeva zaostatak na poluvremenu od 3 poena pretvoriti u pojednim momentima i u dvocifrenu rezultatsku prednost. Na kraju sasvim zaslužena pobjeda gošći iz Mostara rezultatom 66:57. Ekipa iz Livna kao izgubljeni iz prvog susreta odigrala je drugi meč protiv brčanskih “Lavica” istog dana u večernjem terminu.Ušle su “Lavice” u ovaj duel više nego spremne i raspoložene da dokažu sav kvalitet koji posjeduju. Od samog starta meča bilo je jasno ko će voditi glavnu riječ na terenu, a rezultatska prednost je rasla iz minuta u minut. Raspoloženi dvojac Amila Smajić i Milica Đokić bile su nerješiva enigma za odbranu gošći iz Livna. Na krilima publike koja je u velikom broju ispunila tribine dvorane Tehničke škole, “Lavice” su lakše nego što je bilo ko očekivao slomile otpor “Livna” ostvarivši izuzetno ubjedljivu i više nego zasluženu pobjedu rezultatom 82:50 (23:19, 15:6, 26:13, 18:12). Pobjeda “Lavica” koja im je omogućila plasman u finalni meč i priliku da u direktnoj borbi protiv Zrinjskog iz Mostara dođu do titule šampiona Bosne i Hercegovine za sezonu 2020-2021.

Najefikasnija na ovom meču bila je fantstična Amila Smajić sa 27 postignutih poena, a uz to je dodala i 12 skokova što je bile više nego dovoljno za dabl-dabl učinak i ukupan indeks korisnosti 33. Kapiten Milica Đokić je na ovoj utakmici upisala novi tripl-dabl ostvarivši učinak od 21 poen, 13 asistencija i 13 skokova, sa ukupnim indeksom korisnosti 34, a odlična na ovoj utakmici bila je i njena dvije godine mlađa sestra Sara Đokić sa učinkom od 9 ponea, 10 asistencija, 6 ukradenih lopti i 4 skoka.

Finalni meč, meč u kome se odlučivalo ko će zaslužiti epitet najbolje ekipe u Bosne i Hercegovini počeo je u nedelju 11:00 časova u dvorani Tehničke škole. Duel dvije izuzetno kvalitetne ekipe, duel u kome je publika mogla da uživa tokom svih 40 minuta i duel nakon kojeg publika može da žali što košarkaška utakmica ne traje duže. Pokazale su i “Lavice” i gošće iz Mostara da su opravdano u velikom finalu i da su u ovom momentu najkvalitetnije ekipe u svom uzrastu u Bosni i Hercegovini.

Međutim, kadetkinje “Lavova” nisu željele da se zadovolje samo pukim učešćem u finalnom meču, željele su pobjedu, željele su da pokažu da su najbolje i uspjele su u tome. Predvođene maestralnim kapitenom Milicom Đokić koju ni nezgodna povreda lica nije omela u namjeri da ostvari fantastičan učinak i novi tripl-dabl sa 22 postignuta poena, 14 asistencija, 12 skokova i ukupnim indeksom korisnosti od 35!

“Lavice” su tokom čitavog meča imale rezultatsku prednost, koja je u pojednim momentima bila i dvocifrena, međutim zahvaljujući prije svega pogođenim šutevima za tri poena mlade košarašice iz Mostara uspjevaju da se rezultatski vrate u utakmicu sa neizvjesnom završnicom. Sigurnom igrom u završnici “Lavice” dolaze do pobjede rezultatom 67:60 (20:17, 8:5, 24:20, 15:18) i TITULE ŠAMPIONA BOSNE I HERCEGOVINE.

Pored već pomenute Milice Đokić, odlične na ovom meču bile su i Sara Đokić sa dabl-dabl učinkom od 12 poena i 11 skokova, zatim Amila Smajić 11 poena i 9 skokova, Valentina Došić 11 postignutih poena i Ksenia Vukić 8 poena i 9 skokova.

Razija Mujanović iz KS BiH: „Ja sam zadovoljna onim što sam vidjela. Ima jako kvalitetnih igračica kadetsko uzrasta. Naglašavam da sigurno ne trebamo brinut za budućnost ženske košarke u BiH. Za ovaj uzrast curice su jako kvalitetne.“

Milica Đokić, kapetanica “Lavova”: „Ovo su tri najbolje ekipe kadetkinja u BiH. Drago mi je to se moja ekipa uspjela plasirati u finale i ako nismo igrale polufinalni turnir. Naša ekipa je uigrana i tako ćemo nastaviti.“

Aleksandar Blažnjaković, trener “Lavova”: „Dva dana se vidjela lijepa košarka, dosta borbe i neizvjesnosti. Prezadovoljan sam, a i svi mi. Ovo je generacija koja je sedam godina s nama. Poslije ovog se okrećemo Premijer ligi.“

Boško Vukadinović, predsjednik kluba Lavovi: „Poslije ovog uspjeha su emocije na visokom nivou. Za generacije u klubu će ostati zlatnim slovima upisano uz zlato seniorki. Meni je ova titula mnogo draža od seniorske. Djevojčice su došle do vrha marljivim radom. Epiteta najbolje ekipe u BiH laska.“

Podsjećamo da su seniorke KK “Lavovi” u ovoj sezoni osvojile prvo mjesto u Prvoj ženskoj ligi Republike Srpske i ostvarile plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Kostur upravo te seniorske ekipe čine kadetkinje i juniorke koje su po ko zna koji put pokazale sav svoj raskošni talenat i kvalitet koji posjeduju.

Tekst i foto: KK “Lavovi” i Stjepan Bogutovac

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Lavice ubjedljivo savladale Mladost iz Prijedora

Radio Brčko

Brčko: “Lavice” kući donijele srebro sa ovogodišnjih Sportskih igara mladih

Radio Brčko

Premijer liga BiH: “Lavice” dočekuju “Mladog Krajišnika”

Radio Brčko