RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Krunić i Milošević za pobjedu reprezentacije BiH na startu kvalifikacija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć na Grbavici selekciju Armenije sa 2:1, u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Golove za BiH postigli su Rade Krunić u 33. i Deni Milošević u 81. minuti, dok je stijelac za Armeniju bio Henrikh Mhkitaryan u 90. minuti iz penala.

Nogometaši BiH upisali su pobjedu nad selekcijom Armenije i sa tri boda započeli novi ciklus kvalifikacija. No, izabranici selektora Roberta Prosinečkog su do prvog trijumfa došli teže od očekivanog, s obzirom na to da su gosti pružili izuzetno snažan otpor, posebno u drugom poluvremenu.

Bosanskohercegovački reprezentativci krenuli su ofanzivno od prvog sudijskog zvižduka, ali u prvih desetak minuta nije bilo upotrebljivih lopti prema napadačima. Prvu priliku imao je Edin Višća u 11. minuti, kada je izašao sam pred golmana Airapatyana koji brani njegov udarac.

Desetak minuta kasnije Krunić je pokušao s ivice šesnaesetrca, ali lopta odlazi pored gola. Miralem Pjanić u 27. minuti lukavo šutira iz slobodnog udarca, lopta je prešla preko svih igrača i odskočila pored linije, ali golman krajnjim je naporom izbacuje u korner. Edin Džeko, koji večeras igra svoju stotu utakmicu u dresu sa državnim grbom, imao je priliku u 32. minuti, ali pogađa jednog igrača Armenije, a iz narednog kornera BiH dolazi u vodstvo. Pjanić je ubacio a Krunić sa desetak metara glavom šalje loptu u suprotni ugao.

Do kraja poluvremena Džeko je imao još jednu priliku, ali je šutirao pored gola nakon dobre asistencije Pjanića, dok su Armenci jedini šut u okvir gola imali u 40. minuti kada je udarac Karapetyana odbranio Ibrahim Šehić.

Početkom drugog poluvremena gosti su krenuli nešto ofanzivnije, a u 71. minuti ozbiljnmo su zaprijetili preko kapitena Mhkitaryana koji je, nakon greške Pjanića, ušao u šesnaesterac i sa desetak metara šuitirao pored gola. Nekoliko minuta kasnije igrač Arsenala je ponovo bio u prilici, nakon centaršuta Hovhannisiana pokušao je volej udarcem sa 15 metara ali ponovo neprecizno. Briasco, koji je u drugom poluvremenu ušao u igru, istrčao je kontranapad u 77. minuti, ali i on šutirao pored gola.

Uslijedile su tri prilike za BiH u jednom napadu. U 79. minuti prvo je Milošević pogodio prečku, odbijenu loptu zahvata Džeko glavom, golman odbija na deset metara odakle Zukanović šutira, ali i ovaj put čuvar mreže Armenije briljira na golu. Ipak, dvije minute kasnije BiH uspijeva doći do drugog pogotka. Džeko je započeo akciju i dodao do Višće koji ubacuje u šesnaesterac a Milošević sa nekoliko metara šalje loptu u gol.

U 87. minuti u igru je ušao Elvir Koljić umjesto Džeke, ali se već nakon minutu povrijedio zbog čega nije mogao nastaviti igru. S obzirom na to da je Prosinečki već obavio sve tri izmjene reprezentacija BiH je utakmicu završila sa deset igrača.

U sudijskoj nadoknadi penal za Armeniju nakon što je u šesnaestercu rukom igrao Milošević. Precizan sa bijele tačke bio je Mhkitaryan.

Reprezenacija BiH u ovom meču nastupila je u sastavu: Šehić, Ćivić, Zukanović, Bičakčić, Todorović, Bešić, Pjanić, Krunić (od 83. Gojak), Zakarić (od 65. Milošević), Višća, Džeko (od 87. Koljić).

Naredni meč u kvalifikacijama BiH igra u utorak u Zenici protiv Grčke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prvi od dva koraka prema Euru: Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku

Radio Brčko

Nogometaši BiH večeras igraju protiv Ukrajine

Radio Brčko

Džeko objavio sliku kostobrana sa porodičnim motivima

Radio Brčko