RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Prvi od dva koraka prema Euru: Zmajevi na Grbavici dočekuju Sjevernu Irsku

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) je 17. marta i službeno odgodila Evropsko prvenstvo 2020. za narednu godinu, a shodno toj odluci pomjeren je i baraž za smotru najboljih ekipa Starog kontinenta, koji je trebao biti održan krajem marta.

Umjesto toga, utakmice su se prvobitno trebale igrati u junu, međutim kako sezona ni mjesecima nakon toga nije nastavljena, UEFA je odlučila da će se utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo igrati u oktobru i novembru ove godine.

Tako će naša reprezentacija prvi meč, odnosno susret polufinala, igrati protiv Sjeverne Irske na Grbavici, a ukoliko ostvarimo pobjedu, naš tim će igrati protiv boljeg iz duela Slovačke i Republike Irske i taj susret bi se trebao igrati u novembru.

Poznajemo protivnika

Što se tiče našeg prvog protivnika, Sjevernu Irsku imali smo priliku detaljno upoznati u prošlom izdanju Lige nacija, odnosno 2018. godine kada je selektor reprezentacije BiH bio Robert Prosinečki, a u obje tekme naš tim je ostvario pobjede; prvu u Belfastu rezultatom 2:1, a drugu na Grbavici rezultatom 2:0.

Prvi meč u Belfastu u gotovo svim segmentima igre pripao je selekciji Sjeverne Irske, no naš tim je golovima Duljevića i Sarića uspio na najbolji način iskoristiti promašaje domaćih i na kraju pobjedom otvoriti Ligu nacija. U tom susretu Sjeverna Irska ja imala posjed lopte od 67 posto uz čak 26 udaraca prema našem golu, dok smo mi uzvratili sa samo pet pokušaja. Također, imali su i 18 kornera, a tek iz posljednjeg uspjeli su ublažiti poraz.

Pomenuti susret se igrao u septembru 2018. godine, a samo mjesec nakon toga Zmajevi su u okviru 4. kola Lige nacija dočekali Sjevernu Irsku na Grbavici i u tom meču upisali pobjedu od 2:0. Za razliku od Belfasta, naš tim je na Grbavici prihvatio epitet favorita i tokom svih 90 minuta bio je bolji od gostujućih igrača, a na kraju smo imali 18 udaraca prema golu, sedam više od Sjeverne Irske i nešto bolji posjed lopte (53 posto), što nam svakako daje veliki razlog za optimizam pred naredni meč.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Džeko objavio sliku kostobrana sa porodičnim motivima

Radio Brčko

Nogometaši BiH večeras igraju protiv Ukrajine

Radio Brčko

Krunić i Milošević za pobjedu reprezentacije BiH na startu kvalifikacija

Radio Brčko