RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Kup BiH: Lavice poražene u polufinalu

Košarašice Lavova poražene su u polufinalu KUP-a Bosne i Hercegovine od branioca trofeja ekipe Orlova iz Banja Luke.

Proteklog vikenda grad Mostar bio je domaćin Finalnog turnira KUP-a Bosne i Hercegovine za košarkašice za sezonu 2021-2022. Osimbrčanskih Lavica, pravo nastupa izborili su i ekipe Orlovi iz Banja Luke, Play Off iz Sarajeva i domaća ekipa Zrinjski 2010 iz Mostara.

U prvom polufinalnom turniru odigranom u subotu u sportskoj dvorani “Bijeli Brijeg” Lavice su snage odmjerile protiv branioca trofeja i aktuelnog šampiona Bosne i Hercegovine, ekipe Orlovi, upisavši poraz protiv, u ovom momentu objektivno dosta kvalitetnije i iskusnije ekipe, koja je svoj kvalitet dokazala i plasmanom na Final four WABA lige s rezultatom  ORLOVI 68 – LAVOVI 51(28:18, 17:10, 6:12, 17:11)

Činjenica da su izabranice trenera Bližnjakovića bile oslabljenje u ovom meču neigranjem kapitena Milice Đokić i Ajle Lević nije ih poremetilo u namjeri da ekipi od koje su nedavno poražene i finalu KUP-a Republike Srpske u Banja Luci, pruže još jači otpor i dokažu da mogu ravnopravno da se bore sa najboljim ekipama u Bosni i Hercegovini. Većim dijelom utakmice Lavice su imale aktivan rezultata, međutim skraćena rotacija, kao i iskustvo i kvalitet Banjalučanki, bili su presudni da i treći ovosezonski duel pripadne Orlicama.

Najefikasnije kod Lavova bile su Jelena Lazarević (2004. godište) i Valentina Došić (2006. godište), koje su zasigurno imale i dodatni motiv, jer su utakmici prisustvovali i selektori U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine Dragana Svitlica i U16 reprezentacije Bosne i Hercegovine Drago Karalić. Osim njih, polufinalnom duelu u Mostaru prisustvovala je i Razija Mujanović, tim menadžer ženskih košarkaških selekcija Bosne i Hercegovine.

„Ekipa je bila oslabljena neigranjem kapitena Milice Đokić i Ajle Lević, ali smo i pored toga odigrali odličnu utakmicu i pružili dostojan otpor šampionima. Tokom većeg dijela meča bili smo ravnopravan rival na terenu, međutim iskustvo i kvalitet protivnika su bili presudni, te čestitam Orlicama na fer i korektnoj utakmici i više nego zasluženoj pobjedi“, rekao je trener Lavova Aleksandar Bližnjaković.

KK Lavovi: 

Jelena Lazarević 12p 8sk, Valentina Došić 10p 4sk, Mirela Hailović 9, Ines Babić 9, Tamara Šarenac 5, Adna Okić 3, Sara Đokić 2p 5sk 2as, Iva Karišik 1p 8sk, Ana ĐokićKsenia Vukić. 

Sportska javnost, ne samo u Bosne i Hercegovini, nego i u regionu,Lavice je prepoznala kao najprijatnije iznenađenje ove sezone. Iako jedna od najmlađih ekipa u Premijer ligi BiH i po godinama i po iskustvu, izborile su svoje mjesto među četiri najbolje ekipe u KUP-u Bosne i Hercegovine, a isto mjesto trenutno zauzimaju i na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Primarni cilj sa početka sezone je već odavno ostvaren, a to je opstanak u društvu najboljih bosanskohercegovačih ekipa u ženskoj konkurenciji, a sada je izvjesno da opstanak u ligi znači i nastavak borbe u prestižnom bh takmičenju, za šta su Lavice spremne i najavljuju još veću borbu u mečevima koji slijede.

„Drago mi je što nas prepoznaju kao ozbiljnu ekipu i ozbiljnog protivnika i ovo je prilika da se zahvalim svima koji nas podržavaju u našem radu, a siguran sam da smo tu podršku i opravdali igrama na terenu i da ćemo istim tempom nastaviti dalje. Jedan od naših dugoročnih ciljeva jeste da Lavove kao klub i Brčko kao grad,pozicioniramo na košarkašku mapu ne samo Bosne i Hercegovine nego i regiona. Primarni cilj sa početka tekuće sezone je već odavno ostvaren, a to je opstanak u društvu najboljih bosanskohercegovačih ekipa. Do kraja regularnog dijela prvenstva ostalo je još šest kola i u svaku utakmicu ulazimo maksimalno spremni sa željom da napravimo i korak više, a to je plasman u doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine, a to pravo imaće četiri prvoplasnirane ekipe nakon regularnog dijela prvenstva, istakao je predsjednik kluba Boško Vukadinović.

U drugom polufinalnom duelu KUP-a BiH sastali su se ekipe Zrinjski 2010 iz Mostara i Play Off iz Sarajeva, a pobjedu su slavile gošće iz Sarajeva rezultatom 53:79. Veliko finale, koje je odigranu u nedelju, 6. marta više nego zasluženo pripalo je ekipi Orlova, koje su pobjedom rezultatom 83:68 odbranile trofej osvojen prošle sezone.

Nakon KUP-a Bosne i Hercegovine, slijedi nastavak takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a košarašice Lavova u okviru 17. kola gostuju u Sarajevu kod ekipe Play Offa. Ova utakmica biće odigrana u nedelju, 13. marta u dvorani “Skenderija” sa početkom u 17:00 časova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Novo izdanje Lavica okrunjeno pobjedom

Radio Brčko

Od jeseni evropska košarka u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Košarkaški klub “Lavovi” korak bliže tituli

Radio Brčko