BrčkoKultura

Brčko: Promovirana zbirka pjesama za djecu Zejćira Hasića

U brčanskom Domu Islahijeta, u organizaciji BZK “Preporod”Distrikta, sinoć je upriličena promocija knjige „Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu“ Zejćira Hasića, autora brojnih pjesama za djecu, uvrštenih u čitanke Federacije BiH.  Za “Radio Brčko” Hasić kaže da su pjesme nastajale spontano u ranim jutarnjim satima i na putovanjima.

O autoru i njegovim djelima govorio je recenzent Ernad Osmić, podsjetivši da se radi o jednom od najznačajnijih bh. pisaca za djecu na našim prostorima.

” Zejćir Haisić ima istančan sluh za svoju publiku, koji se ne može replicirati ako ne izađe iz dobrote i čistote duha, odnosno razumijevanja djece”, rekao je Osmić.

Urednik promovirane zbirke pjesma je Šimo Ešić, inače dugogodišnji prijatelj i kolega Zejćira Hasića. Na sinoćnjoj promociji naglasio je da je Hasić u dječjoj litearaturi najviše svoj, ali da ga smatra kućnim piscem jer su govotova sva Hasićeva djela prošla kroz njegove uredničke ruke.

S obzirom da Hasić dolazi iz Brčkog, za promociju ovog djela odabrao je svoj kraj, nakon kojeg slijedi promocija u Tuzli, Sarajevu i u drugim bh. gradovima.

Iz životopisa: 

Zejćir Hasić rođen je u Brčkom 1945. godine. Nakon završenih studija, radio je u Brčkom kao gimnazijski profesor. Do mirovine je bio zaposlen kao stručni savjetnik za bosanski jezik u Pedagoškom zavodu Tuzla. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Do sada je objavio više knjiga za djecu (“Praviš se važan”, “Ljubav i ljubav i ljubav”) i  za odrasle: (“Srebrnina gospođe Marjane”, “Borhes u autobusu”, “Eglen sa dušom”, “Pokucaj i na vrata otvorena”)…

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button