RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Upriličen tradicionalni Šahovski turnir u povodu Dana Brčko distrikta-BiH

U povodu 22. godišnjice Distrikta započeo je tradicionalni turnir u organizaciji Šahovskog kluba Brčko na kojem učestvuje 70 igrača iz svih krajeva BiH te Hrvatske i Srbije.

„Samo prošle godine nismo, zbog pandemije, organizovali ovaj tradicionalni turnir koji je ujedno i otvoreno prvenstvo Distrikta u šahu. Ono što nam je posebno zadsovoljstvo je da se veliki broj kvalitetnih igrača odazvao među kojima je i nekoliko velemajstora. Turnir se igra po švajcarskom sistemu u devet kola. Pod pokroviteljstvom je gradonačelnika Eseda Kadrića, odnosno brčanske Vlade, pa su obezbjeđene i novčane nagrade a ukupan fond je 1.600 maraka“, kazao je, u ime organizatora Šahovskog kluba Brčko, Adnan Pašalić.

Među učesnicima turnira najjači po rejtingu je velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke.

”Brčko mi je u veoma lijepom sjećanju jer sam upravo ovdje 2005. godine osvojio tada prvo Prvenstvo BiH, odnosno postao zvanično prvi državni prvak BiH. Kako će biti danas teško je reći jer „švicarac“ po kojem se igra, je ustvari brzopotezni turnir i tu nikad niste sigurni kako će te završiti partiju“, istakao je Vukić.

U ime pokrovitelja, gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića, turnir je, uz zahvalnost igračima posebno iz cijele BiH i zemalja regije, proglasio otvorenim, uz želju da pobjedi najbolji, šef kabineta gradonačelnika Amir Softić.

„Veoma je važno da se tradicija ovog turnira kontinuirano evo 21 godinu održava te da su i danas s nama prijatelji iz cijele BiH, ali i susjednih Hrvatske i Srbije, tako da je turnir zadržao taj regionalni karakter te zasigurno spada među najreprezentativnije manifestacije koje se organizuju u povodu ‘Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine'”, rekao je Amir Softić, dodavši da je sam turnir jedan od događaja kojim se na u ovom segmentu predstavlja i najkvalitetnije što Brčko ima kad je igra na 64 crno-bijela polja u pitanju.

Softić je na kraju podsjetio da je jučerašnji dan inače bio pun uspješno organizovanih manifestacija u povodu 22. godišnjice Brčko distrikta BiH među kojima su Regionalni Susreti planinara, biciklijada Maoča–Rahić-Maoča, potom Sudžuka fest, zatim Festival ‘Dječija mašta može svašta’, kao i uspješno veče plesa u organizaciji Plesne škole “Mambo” Brčko.

„Mislim da ove godine imamo jako kvalitetan program obilježavanja godišnjice Distrikta u koji svakako spada i ovaj šahovski turnir“, zaključio je Amir Softić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U povodu 22. godišnjice Distrikta “Preporod” upriličio koncert „Brčkom s ljubavlju“

Radio Brčko

Dalibor Stojanović velemajstor ŠK “Jedinstvo” Brčko pobjednik osmog međunarodnog rapid turnira „Open Gunja 2021“

Radio Brčko

Brčko: Velemajstor Dalibor Stojanović – pobjednik 21. šahovskog turnira

Radio Brčko