RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Australija: Nakon 20 godina zatvora pomilovana žena koja je osuđena za smrt svoje četvero djece

Izvor: Anadolija (S.M.)

Žena, koja je 20 godina provela u zatvoru u Australiji pod optužbom da je ubila svoje četvero djece, puštena je na slobodu zahvaljujući novim saznanjima da ona nije bila ubica djece.

Državni tužilac Novog Južnog Velsa Michael Daley izjavio je da je 55-godišnja Kathleen Folbigg pomilovana nakon što je istraga, koja je započela u maju 2022. i trajala godinu dana, otkrila nove dokaze da su djeca možda umrla prirodnim putem.

Guvernerka Margaret Beazley potpisala je amnestiju za bezuslovno puštanje na slobodu Folbigg.

Kathleen Folbigg je osuđena za ubistvo svoje četvero djece u peroodi između 1989. i 1999. godine, od kojih je najmlađe imalo samo 19 dana, a najstarije 19 mjeseci.

Folbigg je na kraju sudskog procesa 2003. godine osuđena na 30 godina zatvora.

Međutim, 2018. godine pojavila su se nova saznanja da je njeno dvoje djece imalo rijetku genetsku mutaciju.

Potom je 2021. godine grupa od 90 naučnika i stručnjaka napisala peticiju za oslobađanje Folbigg, navodeći da je smrt djece možda uzrokovana rijetkim genetskim bolestima.

Njena zatvorska kazna bi istekla 2033. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!