RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Visokoškolske ustanove očekuju dobar odziv budućih studenata na prvi ciklus studija

U toku je prvi upisni rok redovnih studenata u 2023./2024. akademskoj godini u brčanskim visokoškolskim državnim i privatnim ustanovama.

Ekonomski fakultet Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu već 47. godina je dio procesa visokog obrazovanja na ovim prostorima što govori o stabilnosti i održivosti ove ustanove.  Rezultat toga je sve veća zainteresovanost svršenih srednjoškolaca da svoje dalje obrazovanje nastave u ovoj ustanovi.

„Ove godine će na prvi ciklus studija na Ekonomskom fakultetu Brčko biti upisana 52 studenta od kojih 40 studenata koji se finansiraju iz budžeta, 10 vanrednih studenata i dva strana državljanina”, rekla je prof. dr Lejla Terzić, prodekan za nastavu i studentska pitanja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Brčkom.

Konkurs za upis studenata na prvi ciklus studija bit će objavljen u srijedu, a polaganje prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu Brčko održat će se 26. juna.

Također, raspisan je konkurs za upis studenata u novu akademsku godinu i na Evropskom univerzitetu Brčko, a upis na svih šest fakulteta na ovom univerzitetu trajat će do kraja mjeseca septembra ove godine.

„Na Evropskom univerzitetu na ukupno šest fakulteta našim studentima nudimo priliku da studiraju na ekonomskom i pravnom fakultetu, te na fakultetu političkih nauka. Također, našim studentima nudimo priliku da studiraju i na pedagoškom, tehničkom i fakultetu za medicinu, farmaciju i zdravstvo. Na svim fakultetima je po nekoliko različitih studijskih programa za koje se studenti mogu opredijeliti“, dodala je Albina Abidović, generalni sekretar Evropskog univerziteta.

Budućim studentima na ovim univerzitetima omogućeno je plaćanje školarine u jednakim ratama, a u dosadašnjem periodu studenti su najviše interesovanja iskazali za tehničkim i biomedicinskim studijima. Iz brčanskih visokoškolskih ustanova kažu da je potrebno pratiti trendove na tržištu rada kako bi povećali interesovanje kod mladih ljudi za studiranjem u našem gradu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vlada o samozapošljavanju u poljoprivredi i stipendijama

Mirsad Arnautović

Економски факултет Брчко: Четврти уписни рок завршава сутра

Миљана Ђурђевић

Брчко: Почиње упис студената на Економски факултет

Дејана Крстић
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!