RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Аустрија уводи нову стратегију тестирања

Од 1. априла Аустрија мијења стратегију тестирања на корона вирус, и од тада ће сваки грађанин имати могућност да се тестира пет пута ПЦР тестом и пет пута антигенским тестом бесплатно.

Тренутно је на снази стратегија широког тестирања, која омогућава грађанима да се свакодневно, ако то желе, тестирају бесплатно ПЦР или антигенским тестом.

Министар здравља Јоханес Раух казао је да је од почетка пандемије до сада потрошено три милијарде евра за тестирање грађана.

“Биће и даље тестова. Коме је потребан бесплатан тест, добиће га”, подвукао је он.

Тако, на примјер, особе у домовима за његу и старе имаће могућност да се тестирају и чешће.

Како би се епидемиолошка ситуација детаљно пратила, најавио је, биће вршен надзор отпадних вода, преко којих ће се мјерити присутност вируса у становништву.

Такође се, од 1.априла, према одлуци Министарства здравља, мијења се и правило карантина.

Тако ће особе које су биле у контакту са инфицираним, а потпуно су вакцинисане, од априла моћи и даље да иду на посао и у куповину, али не и у ресторане, на журке, манифестације.

Особе које нису потпуно вакцинисане, или које су невакцинисане, исто тако не морају у карантин, али ће морати носити маску на послу и приликом куповине, али су и њима забрањене манифестације и одлазак у угоститељске објекте.

Попуштањем мјере карантина Раух жели да спријечи пријетећи недостатак особља због боловања, односно карантина.

У школама остаје на снази досадашњи режим тестирања који предвиђа два до три тестирања ђака недјељно.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг критиковао је промјене стратегије тестирања против крона вируса.

Он је истакао да ће Беч наставити свој доследни пут и да неће понављати грешке, што чини савезна влада.

Најавио је да бечке власти, које желе да се задржи досадашњи систем тестирања, разматрају могућности за спровођење сопствених мјера и у овој области.

Извор: nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas registrovana 22 nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko

Slovenija pred ukidanjem zadnjih restrikcija, maske samo za rizičnije osobe

Radio Brčko

Poboljšana epidemiološka sutuacija u Brčkom: Danas registrovana samo tri nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko