RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Beč dobija biciklističku stazu velikih razmjera

Nova biciklistička staza u Beču bit će duga gotovo sedam kilometara i povezat će okrug Donaustadt sa samim centrom grada. Preko četiri metra široka, dvosmjerna staza, namijenjena za velike udaljenosti, gradit će se u austrijskoj prijestolnici. Početak radova planiran je za jesen ove godine, a prilikom izrade plana se očekuje i građanska participacija.

Kvalitet vožnje biciklom na ovoj stazi trebao bi biti jednak uslovima vožnje na stazama namijenjenim za velike udaljenosti. Zbog njene izgradnje jedna od traka za motorizovani saobraćaj će na toj relaciji biti uklonjena. Naime, ruta vodi od trga Kagraner Platz do mosta Aspernbrücke. Srednji dio ulica krasit će atraktivne travnate površine i grmlje. Pored toga, trgovi duž staze, kao što su Nestroyplatz i Rosl-Berndt-Platz, će biti preuređeni i ozelenjeni.

Biciklizam u Beču je u konstantnom porastu. 2021. godine zabilježen je najveći broj stanovnika Beča na biciklima odnosno gotovo 9,3 miliona vožnji. Time se biciklistički promet u poređenju sa 2019. povećao za gotovo 13 odsto. Mreža stanica za brojanje biciklista u austrijskoj prijestolnici pruža informacije o broju i vrsti ruta koje Bečlije najradije prelaze. Ispostavilo se da sve više stanovnika koristi bicikl za kratke relacije prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza, a sa velikom stazom će na ovaj način biti u mogućnosti prelaziti i veće udaljenosti.

Foto: Copyright: zoom vp/Mobag

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Beč je peti najveći grad u EU: U 2020. doselilo još 10.000 ljudi

Radio Brčko

U Beču od 1. oktobra nova uredba o korona mjerama

Radio Brčko

Beč: Najpopularnija imena novorođenčadi 2021. godine

Radio Brčko