Svijet

Бил Гејтс: Вакцине сиромашним земљама за шест до осам мјесеци

Сиромашније земље суочавају се са могућношћу да, у најбољем случају, добију вакцине против ковида 19 шест до осам мјесеци послије богатијих држава, изјавио је филантроп Бил Гејтс.

Гејтс је у интервјуу Ројтерсу рекао да се употреба првих вакцина против ковида 19 претворила у “изузетан проблем подјеле” који врши притисак на глобалне институције, владе и произвођаче лијекова.

“Сваки политичар је под притиском да упути понуду у име своје земље да би је помјерио навише на листи”, рекао је Гејтс.

Фондација Бил и Мелинда Гејтс до сада је обећала око 1,75 милијарди долара за глобалну акцију против ковида 19, укључујући средства за програм “Ковакс” Свјетске здравствене организације о подјели вакцина и директну подршку појединим произвођачима вакцина.

“Ковакс” планира да подијели 2,3 милијарде доза вакцина до краја године, укључујући 1,8 милијарди које ће бити бесплатне за сиромашније земље. Очекује се да ће испоруке вакцина кренути сљедећег мјесеца.

Гејтс је рекао да ће испоруке вакцина преко “Ковакса” у почетку бити “умјерене” и да ће исти проценат испорука као у богатијим земљама бити постигнут за шест до осам мјесеци у најбољем случају.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button