Svijet

Članice EU dogovorile nova pravila za putovanja, uvode se četiri kategorije

To podrazumijeva izradu pandemijske mape država na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a što se odnosi na uslove testiranja i karantina. Usaglašeno je da se mjerama mora osigurati sloboda kretanja, transparentnost za građane i kompanije te izbjeći narušavanje pružanja usluga.

Iz Evropske komisije su pozdravili ovaj dogovor i napomenuli su da su se građani suočavali s mnogo različitih pravila i postupaka, kao i nejasnim informacijama po ovom pitanju.

Novi pristup EU nalaže uspostavljanje zajedničkih kriterija za procjenu rizika zaraze od koronavirusa za svaku državu i regiju pojedinačno.

Usaglašeno je da se rizik procjenjuje na osnovu broja testiranih osoba na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene, kao i broja onih koji su pozitivni na koronavirus. U obzir će se uzimati i broj novozaraženih ljudi u posljednje dvije sedmice u datoj regiji Evrope.

Pandemijska mapa jeste zajedničko mapiranje rizičnih područja u EU. Države i regije na mapi će biti obilježene zelenom, narandžastom, crvenom i sivom bojom.

Zelenom će biti obilježene one u kojima je broj novozaraženih manji od 25 u posljednje dvije sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri posto.

Narandžastom će biti obilježene one u kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednje dvije sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri i više posto. Ovom bojom će biti obilježene države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri posto.

Crvenom će biti obilježene visokorizične zemlje u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definisano obilježavanje zelenom i narandžastom bojom.

Sivom bojom će biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija za procjenu rizika i to na osnovu kriterija koje je utvrdila EU ili je u njima broj testiranih manji od 300 na 100.000 stanovnika.

Navedene uslove moraju primjenjivati sve članice EU. Putnici iz dijelova Evrope koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narandžastom i crvenom bojom mogli biti biti u karantinu, samoizolaciji i podvrgnuti testiranju prije ili po dolasku u drugu državu. O svakoj novi mjeri koja se odnosi na uslove putovanja svaka država mora ostale obavijestiti 48 sati prije primjene.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button