Svijet

Danska od danas bez restrikcija uvedenih zbog koronavirusa

Korona putovnice uvedene su u ožujku 2021. godine kada je Kopenhagen polako počeo ublažavati ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. rujna, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebne.

U subotu, 11. rujna, će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodane. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Europi.

– Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulirati i da će pronaći one koji nisu cijepljeni – rekla je epidemiologinja Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući cjepivu.

– Cjepiva su do sada pružala imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na cjepivo, morat ćemo preispitati svoju strategiju – rekla je Simonsen.

S oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravlja Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti inzistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je priopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija – trenutno nešto manje od 130 – i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza cjepiva je od 9. rujna na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili korona putovnicu ili negativan PCR test, a maske su obvezne u zračnim lukama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button