Korona putovnice uvedene su u ožujku 2021. godine kada je Kopenhagen polako počeo ublažavati ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. rujna, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebne.

U subotu, 11. rujna, će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodane. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Europi.

– Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulirati i da će pronaći one koji nisu cijepljeni – rekla je epidemiologinja Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući cjepivu.

– Cjepiva su do sada pružala imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na cjepivo, morat ćemo preispitati svoju strategiju – rekla je Simonsen.

S oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravlja Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti inzistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je priopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija – trenutno nešto manje od 130 – i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza cjepiva je od 9. rujna na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili korona putovnicu ili negativan PCR test, a maske su obvezne u zračnim lukama.