Svijet

Francuska se otvara za vakcinisane strane turiste

Francuska se vratila na listu destinacija za međunarodne turiste koji su vakcinisani, uklanjajući potrebu obavljanja testova na koronavirus za vakcinisane Evropljane i dopuštajući vakcinisanim turistima iz većeg dijela ostatka svijeta, među kojima su i Sjedinjene Države, da također uđu u zemlju, ali s negativnim testom.

Ublažena pravila stupaju na snagu od srijede, otvarajući mogućnost jačanja francuskog turističkog sektora. Dolazak turista neće, međutim, biti moguć iz zemalja koje se još bore s rastom broja zaraženih i pojavljivanjem zabrinjavajućih varijanti virusa. Ta „crvena lista“ trenutno se odnosi na 16 zemalja, među kojima su Indija, Južna Afrika i Brazil.

Van Evrope, većina ostatka svijeta klasificirana je kao „narandžasta zona“ u novom turističkom vodiču koji je u petak objavila francuska vlada.

Vakcinisani turisti iz „narandžastih“ zemalja – uključujući Sjedinjene Države i Britaniju – neće više biti smješteni u karantin po dolasku i neće više trebati da pruže razloge dolaska u Francusku. Od njih će, ipak, biti zatraženo da imaju negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili negativni antigenski test ne stariji od 48 sati.

Evropski posjetioci i oni iz sedam zemalja klasificiranih kao „zelene“ – Australije, Južne Koreje, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda i Singapura – više neće trebati da se podvrgnu testiranju ukoliko su vakcinisani, prenosi Associated Press.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button