RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Istraživanje pokazalo da koronavirus napada nadbubrežne žlijezde

Kovid 19 napada ljudski sistem koji se bori protiv stresa, slabeći na taj način odgovor nadbubrežnih žlijezda na virus korona, saopštili su evropski naučnici.

Istraživanje je pokazalo da korona napada nadbubrežne žlijezde, slabeći time sposobnost tijela da proizvede hormone kortizol i adrenalin, koji su potrebni za borbu protiv teške infekcije.

Kao dio tjelesnog odbrambenog sistema, nadbubrežne žlijezde neophodne su za opstanak čovjeka u stresnim situacijama, a posebno kad je u pitanju zaraza virusom korona.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Lanset dijabetes i endokrinologija”, a
objavila ga je grupa naučnika iz Londona, Regensburga, Ciriha i Drezdena.

“Rezultati po prvi put pokazuju da virus u bitnoj mjeri direktno pogađa ljudski sistem protiv stresa”, ističe Štefan Bornštajn, direktor Centra za internu medicinu Univerzitetske bolnice u Drezdenu.

Recentna istraživanja pokazuju da uzimanje steroida sprečava pogoršanje bolesti kod pacijenata oboljelih od kovida 19, pa naučnici vjeruju da neki lijekovi mogu pomoći i ublažiti posljedice virusa.

Ti dokazi naglašavaju potencijalno važnu ulogu adrenalnih steroida u borbi protiv kovida 19.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene kod 40 pacijenata iz Drezdena koji su umrli od korone i otkrili da je patohistološka analiza uzoraka tkiva pokazala jasne znakove upale nadbubrežnih žlijezda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koronavirus u Brčkom: Na bolničkom liječenju 32 pacijenta od koji 15 sa teškom kliničkom slikom

Radio Brčko

U Brčkom danas registrovano sedam novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Preminule dvije starije osobe, registrirana 102 nova slučaja zaraze

Radio Brčko