RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Josep Borrell: Zbog podrške Ukrajini Evropa je istrošila svoje vojne zalihe

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je kako je rat u Ukrajini tektonski pomjerio evropski sigurnosni pejzaž te je naglasio kako bi EU trebala preuzeti više odgovornosti za svoju sigurnost.

Iako je Evropska unija prema riječima Borrella djelovala brzo i snažno te je pružila podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, Borrell naglašava kako su Evropi i dalje potrebne evropske oružane snage.

“Novo sigurnosno okruženje pokazuje da EU treba preuzeti više odgovornosti za svoju sigurnost. Za to su nam potrebne interoperabilne evropske oružane snage. Istrošene zalihe koje su rezultat vojne podrške koju smo pružili Ukrajini su najočitiji primjer naših nedostataka”, rekao je Borrell.

Također, naglasio je kako države nisu ulagale veća sredstva u vojni razvoj prije svega zbog budžetskih rezova i nametnutih politika štednje.

“Od 1999. do 2021. godine, kombinovana potrošnja EU za odbranu porasla je samo za 20 posto. U SAD-u je to iznosilo 66 posto, u Rusiji 292 posto, a u Kini 592 posto. Naravno, treba uzeti u obzir početni nivo vojnih kapaciteta, ali brojke pokazuju veoma različite trendove”, mišljenja je Borrell.

Uprkos činjenici da su brojne evropske države najavile veća izdvajanja za odbranu, Borrell ističe kako se taj novac mora pametno rasporediti.

“Mnoge zemlje članice EU najavile su povećanje svojih izdataka za odbranu. Ovo je veoma pozitivno. Međutim, kao što sam već i rekao, ključno je da ne troše samo više, već i zajedno kako bismo spriječili dalju fragmentaciju”, ističe diplomata.

Na kraju, on je naglasio kako se jačanjem evropskih odbrambenih mogućnosti jača i sam NATO.

“Vrijeme je da evropsku odbranu gurnemo naprijed. Moramo da ojačamo evropsku odbrambenu industrijsku bazu i da budemo operativni sa potrebnim vojnim kapacitetima. Sve to moramo raditi kako bismo povećali naše kapacitete za odbranu, ojačali NATO i podržali naše partnere kad god je to potrebno”, zaključio je Josep Borrell.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas u posjeti Bosni i Hercegovini

Radio Brčko

Svijet: Borrell u Teheranu nastoji spasiti nuklearni sporazum s Iranom

Vladimir Matijević

Borrell: EU nema jedinstven stav prema embargu na uvoz ruske nafte i gasa

Radio Brčko