RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Borrell u Sarajevu: U ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je danas u Sarajevu da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH.

Tokom posjete operaciji Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea) u kampu Butmir, Borrell je istakao da su ipak odlučili da kapacitete operacije prošire kako bi bili u mogućnosti da pruže brži odgovor u slučaju eventualne krize.

– Snage EUFOR-a smo pojačali sa dodatnih 500 vojnika, što treba shvatiti kao mjeru predostrožnosti – poručio je Borrell.

Dodao je da je ta poruka opredjeljenja i odlučnosti sada važnija nego ikad prije zbog invazije Rusije na Ukrajinu, čime se rat vratio na evropsko tlo.

– Smatramo da se to može odraziti na sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i to smatramo važnijim nego ikada ranije – naglasio je Borrell.

Precizirao je da su snage EUFOR-a na terenu uduplane što će predstavljati dodatni garant sigurnosti građana BiH, kroz pojačan angažman u patrolama.

– Jasno poručujem onima koji bi možda željeli destabilizirati Evropu, posebno na zapadnom Balkanu, da je operacija ALTEA spremna zaštiti mir i stabilnost u ovoj zemlji – potcrtao je Borrell.

Naveo je da nastavljaju podržavati Oružane snage BiH i njihov deminerski bataljon kojima će biti donirana nova oprema vrijedna više od 10 miliona eura.

– Uvjeravam vas da ćemo, uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u UN-u u novembru, poduzeti sve kako bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH – rekao je Borrell.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Лавров: Русија подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ

Radio Brčko

Predsjednik Republike Mađarske danas u službenoj posjeti BiH

Radio Brčko

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas stiže u posjetu BiH

Radio Brčko