RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Manabe, Hasselmann i Parisi – dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade u oblasti fizike su Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, objavio Odbor za dodjelu nagrada.

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je ovogodišnju Nobelovu nagradu dodijeliti trojici naučnika zbog, kako su naveli, “revolucionarnog doprinosa našem razumijevanju složenih fizičkih sistema”, prenosi Anadolija.

Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann podijelit će polovinu nagrade za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrijavanja, navodi se u saopštenju Odbora.

“Syukuro Manabe pokazao je kako povećani nivoi ugljičnog dioksida u atmosferi dovode do povišenih temperatura na površini Zemlje. Njegovi su radovi postavili temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela. Klaus Hasselmann stvorio je model koji povezuje vrijeme i klimu. Njegove metode korištene su kako bi se dokazalo da je povećana temperatura u atmosferi posljedica ljudske emisije ugljičnog dioksida”, navodi se u saopćenju.

Druga polovina nagrade dodijeljena je Giorgiju Parisiju za otkriće međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomske do planetarne razmjere.

“Giorgio Parisi otkrio je skrivene uzorke u nesređenim složenim materijalima. Njegova otkrića su među najvažnijim doprinosima teoriji složenih sistema”, navodi se u saopćenju.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 10 milion švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stockholmu i norveškom Oslu, od 4. do 11. oktobra.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela 1833-1896).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: U oblast fizike BiH jako malo ulaže, nauka i naučno-istraživačka djelatnost samo u tragovima

Vladimir Matijević

Brčko: Izvučeni dobitnici nagradne igre BH Telecoma

Radio Brčko

Годишњица додјеле Нобелове награде Иви Андрићу

Radio Brčko