RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Milioni njemačkih državnih službenika će dobiti povišicu i bonus za COVID

Oko 3,5 miliona državnih službenika u Njemačkoj će sljedeće godine dobiti povišicu od 2,8 posto i neoporezivi bonus za COVID-19 od 1.300 eura.

Sporazumom koji su u ponedjeljak objavili sindikati također će biti predviđene veće povišice i plaće za radnike u nekim medicinskim profesijama i profesijama za njegu i neoporezivi bonus od 650 eura za pripravnike i stažiste.

Sindikati su prvobitno tražili povećanje plata od pet posto, navodeći kao razlog rastuće troškove života i dodatne pritiske s kojima su se njihovi članovi suočili tokom pandemije.

Dogovor između sindikata i većine od 16 njemačkih saveznih država uslijedio je nakon niza štrajkova, posebno u sektoru zdravstva, i važi dvije godine, javlja AP.

To se odnosi na javne bolnice, škole, policiju, vatrogasne službe i birokrate u svim državama osim Hessea, gdje je sličan sporazum postignut prošlog mjeseca.

Izvor: vijesti.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka pooštrila mjere za putovanja tokom Božića

Radio Brčko

Путин дао рок од седам дана за акциони план

Radio Brčko

Građevinari u Austriji i Njemačkoj suočeni sa nedostatkom i poskupljenjem građevinskog materijala

Radio Brčko