Svijet

Њемачка влада разматра војни ангажман у БиХ кроз ЕУФОР

Њемачка влада разматра да се војно поново ангажује у БиХ кроз ЕУФОР, рекла је Ана Лирман, државна секретарка за Европу у Њемачком министарству спољних послова на сједници Бундестага посвећеној БиХ.

Поздравила је јачање војне мисије у БиХ и нагласила да Њемачка разматра поновно укључивање Војске Њемачке у тој операцији.

Што се тиче изборне реформе, рекла је да Њемачка подржава разговоре о измјенама законодавства и о техничким побољшањима, али да нови Изборни закон не смије повећавати етничке подјеле.

“Избори у октобру се морају одржати. Одгађање или бојкотовање би само могло повећати нестабилност”, рекла је она.

Како је истакла, Њемачка је забринута због планова о одвајању од државе оцијенивши то као напад на јединство, мир и стабилност БиХ, западног Балкана и Европе.

“Такво деструктивно понашање не смије остати без одговора. Савезна влада је реаговала укидањем билатералне подршке за РС, а с ЕУ и осталим донаторима координишемо начине како да наша подршка буде условљена”, рекла је она и додала да Њемачка пружа подршку Кристијану Шмиту, те је најавила активну подршку Њемачке на путу БиХ ка ЕУ.

Петер Бејер, из клуба ЦДУ, је рекао да се БиХ налази у у највећој кризи послије рата, а критиковао је и Игора Калабухова, руског амбасадора у БиХ и поручио да је интерна ствар БиХ одлука о придруживању НАТО-у. Заложио се за убрзану европску перспективу за западни Балкан, и констатова да је спровођење реформи споро.

Свења Шулце, представница Клуба СПД-а, је рекла да је рат у БиХ избио у срцу мултиетничког Балкана, те је истакла да је данас у БиХ поново угрожен мир.

Јоахим Вундрак из Клуба АфД-а, изразио је жаљење што се етничка мржња у БиХ преноси на нове генерације, док је Јенс Бек, из Клуба ФДП-а, истакао да Њемачка неће трпити мијешање Русије у земљама западног Балкана.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button