RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Особе са инвалидитетом у БиХ социјално и економски искључене из друштва више него у Европи

Највећа невладина организација за заштиту људских права у централној и источној Европи Пеопле ин Неед (ПиН) (Човјек у невољи) почела је радити у Босни и Херцеговини (БиХ) раних 1990-их, а као одговор на рат у периоду 1992-1995. Након избијања рата, ПиН је послао хуманитарне раднике и залихе у земљу како би пружили тренутну и хитну помоћ онима који су погођени сукобом.

Како наводе из те организације четврт стољећа касније, земља наставља да пролази кроз компликован процес изградње државе и транзиције након рата. Како се земља транзиције и опоравља политички, економски и социјално, послијератна БиХ се још увијек суочава с многим изазовима.

Један од тих изазова односи се на третман особа са инвалидитетом у земљи. У БиХ су особе са инвалидитетом често, како упозоравају из ПиН-а економски и социјално искључене у много већем обиму од оних у западној Европи јер особе са интелектуалним и психосоцијалним тешкоћама често бивају смјештене у институције, умјесто да их се оснажује да живе самостално.

ПиН, заједно са локалним партнерима и локалним властима, ради на промјени система бриге о особама са инвалидитетом у земљи. Подржавајући процес деинституционализације и промовирајући услуге самосталног живота, ПИН има за циљ да осигура достојанственије социјалне услове за особе са инвалидитетом како би могле слободно живјети, радити и дружити се у својој заједници и имати већу контролу над својим животима. ПиН такођер води кампање подизања свијести у циљу борбе против дискриминације и предрасуда према особама са интелектуалним и психосоцијалним инвалидитетом.

Значај програма подршке младим људима са интелектуалним и психосоцијалним потешкоћама је у томе да укључује транзицију из школе ка послу и отвореном тржишту рада те се фокусира на запошљавање и професионалну сферу, а такођер помаже у откривању талената, вјештина, способности и будућих пословних могућности ученика/ица и јача њихову самосталност.

С друге стране, значај програма за родитеље те дјеце је у томе да им пружа подршку у животном усмјеравању и планирању будућности њихове дјеце, истражује пословне могућности за њихову дјецу и опћенито, програм истражује будуће могућности за развој те дјеце.

Програм укључује сарадњу са савјетницима за запошљавање уз подршку из Транзицијског програма који пружају подршку ученицима у јачању њихове самосталности – нпр. увјежбавањем пута до и од радног мјеста, пружањем помоћи на радном мјесту или у комуникацији с колегама.

Једном седмично (или једном у 14 дана) програм укључује и састанак са савјетником (планирање сарадње, помоћ у писању ЦВ-а, тражење праксе), праксу у компанији уз подршку савјетника, а могућа је и пракса у више компанија током године, те пословне клубове – групне састанке у школама који су фокусирани на запошљавање (припрема ЦВ-а, интервјуа за посао, правила одијевања, како користити новац и слично).

Пилот фаза Транзиционог програма дио је пројекта “Мој посао – Економско оснаживање особа са инвалидитетом”,
који је подржан програмом развојне сарадње Чешке Републике, пројект проводи Пеопле ин Неед БиХ (ПИН) и као партнери невладине организације: ПроРеха, Сумеро и Нешто Више.

Око 100 дјеце из БиХ учествовало је у пројекту од 2020. године, укључујући стицање прихода, запослење на отвореном тржишту рада и стажирање, пројект траје до краја ове године, а укупна вриједност је око 600.000 еура.

Пеопле ин Неед тренутно има активне мисије у више од 30 земаља свијета. Активности организације имају традицију дугу 30 година на западном Балкану са уредима у Београду, Мостару, Приштини, Сарајеву и Скопљу.

Подржава пројекте доброг управљања, управљање отпадом, деинституционализације и укључивања особа са инвалидитетом и инклузивног образовања у региону, те како истичу из те организације стални рад ПИН-а у Босни и Херцеговини темељи се на његовој глобалној стручности у развоју цивилнога друштва и креирању социјалне кохезије.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U periodu januar – mart 40 hiljada više turista u odnosu na isti period 2019., godini prije Covida

Radio Brčko

Грађани Косова против укидања такси Србији и БиХ

Radio Brčko

Slijedi provjera diploma svih zaposlenih u institucijama BiH

Radio Brčko