RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Novavax peta odobrena vakcina protiv COVID-19 u Australiji

Novavaxova vakcina protiv COVID-19 u četvrtak je postala peta vakcina protiv koronavirusa odobrena za upotrebu u Australiji.

Zemlja je naručila 51 milion doza vakcine proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pfizer, AstraZeneca i Moderna vakcine su već u upotrebi u Australiji. Vakcina Janssen također je odobrena, ali vlada nije kupila nijednu, prenosi Anadolija.

Novavax vakcina će biti dostupna nevakcinisanim Australcima starijim od 18 godina, ali se neće koristiti kao dopunska za 95 posto populacije od 16 i više godina koja je već primila vakcinu.

– Postoje pojedinci, bez obzira na masovnu vakcinaciju u ovoj zemlji, koji su čekali Novavax i sjajno je što je konačno odobreno – rekao je glavni regulator John Skerritt.

Vakcinu na bazi proteina treba primijeniti u dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Paul Griffin, vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kvinslend, rekao je da Australija treba da poboljša već impresivnu stopu vakcinacije.

– Iz raznih razloga, čini se da su neki do sada ostali neskloni primanju ovih vakcina, tako da bi dodatna opcija, zasnovana na onome što se smatra možda tradicionalnijom platformom, vjerovatno trebala još više povećati našu stopu vakcinacije – rekao je Griffin.

Novavaxova proteinska vakcina pokazala je efikasnost od 90 posto na kliničkim istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Australija: U jagodama pronađene zabodene igle

Radio Brčko

Australija: Mlađi od 16 godina na društvenim mrežama samo uz saglasnost roditelja

Radio Brčko

Australija: Porodila se dvanaestogodišnja djevojčica

Radio Brčko